Amb Bicicleta / En Bicicleta - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Amb Bicicleta / En Bicicleta

MOVILIDAD

Amb Bicicleta
En Bicicleta

Zones dedicades especialment per circular amb Bicicleta.

Zonas dedicadas especialmente para circular con Bicicleta.


Moure "amb Bicicleta" / Moverse "en Bicicleta"


1/08/2014


La circulació de bicicletes es regeix per la "Ordenança de Circulació de Vianants i de Vehicles id'ús de la Via i a els Espais Públics" de la Ciutat de Lleida.

En determinades vies, les bicicletes disposen d'una infraestructura específica, amb els carrils bici o itineraris senyalitzats. També es permet la seva utilització en
parcs públics, passeigs centrals o altres zones específicament senyalitzades, però mai sobrepassant els 10 km/h. i mai en moments d'aglomeració de vianants.

Així mateix, les bicicletes, com a vehicles que són, tenen el dret a circular per la xarxa viària, l'Ordenança contempla les especificacions d'aquest tipus de vehicles i descriu clarament perquè carrils ha de circular i com s'han de fer les maniobres.

El "Carril bici" és d'ús exclusiu per a bicicletes, llevat de senyalització que indiqui alguna cosa diferent, per tant, ni els vianants ni altres vehicles poden circular, ni parar, ni estacionar, llevat Permís o habilitació específica.

Cal recordar que, en els llocs on conflueixin itineraris, els vianants tenen prioritat de pas sobre els ciclistes i aquests sobre els vehicles motoritzats.

També cal tenir en
comte que per circular de nit és obligatori dur, llum davantera de color blanc i posterior de color vermell de posició. També un catadiòptric vermell no triangular.

Juntament amb "circular a peu", són les maneres més saludables, eficients i nets, ja que fomenta l'activitat física, no consumeixen energia i, per tant, tampoc produeixen emissions contaminants.

Per part de l'Ajuntament de Lleida, s'ha editat una Guia per promocionar l'ús de la bicicleta a la Ciutat. Es troba en l'apartat "Guies" al final d'aquesta pàgina.



La circulación de bicicletas se rige por la "Ordenança de Circulació de Vianants i de Vehicles i d´ús de la Via i els Espais Públics" de la Ciudad de Lleida.

En determinadas vías, las bicicletas disponen de una infraestructura específica, con los carriles bici o itinerarios señalizados. También se permite su utilización en parques públicos, paseos centrales u otras Zonas especificamente señalizadas, pero nunca sobrepasando los 10 kms/h. y nunca en momentos de aglomeración de viandantes.

Asímismo, las bicicletas, como vehículos que son, tienen el derecho a circular por la red viaria, la Ordenanza contempla las especificaciones de este tipo de vehículos y describe claramente por que carriles debe circular y como deben realizarse las maniobras.

El "Carril bici" es de uso exclusivo para bicicletas, a excepción de señalización que indique algo diferente, por tanto, ni los peatones ni otros vehículos pueden circular, ni parar, ni estacionar, salvo Permiso o habilitación específica.

Hay que recordar que, en los lugares donde confluyan itinerarios, los peatones tienen prioridad de paso sobre los ciclistas y éstos sobre los vehículos motorizados.

Tambíen hay que tener encuenta que para circular de noche es obligatorio llevar, luz delantera de color blanco y trasera de color rojo de posición. También un catadióptrico rojo no triangular.

Junto con "circular a pie", son los modos más saludables, eficientes y limpios, ya que fomenta la actividad física, no consumen energía y, por tanto, tampoco producen emisiones contaminantes.

Por parte del Ajuntament de Lleida, se ha editado una Guía para promocionar el uso de la bicicleta en la Ciudad. Se encuentra en el Apartado "Guías" al final de esta Página.

Consells per circular amb Seguretat / Consejos para circular con Seguridad


1/08/2014


1. - Busca una ruta tranquil· la: Escull els itineraris més adequat, com els Carrils Bici i els carrers amb poca circulació.
2. - La Bicicleta és un vehicle: Respecta els senyals i les normes de circulació com qualsevol altre vehicle.
3. - Circular pel centre dels carrils: Circular sempre pel centre del carril quan s'observi que ni existeix distància perquè els cotxes avancin amb seguretat.
4. - Mantenir una distància prudencial amb la vorera i els cotxes aparcats:
Una porta que s'obre o un vianant que baixa de la vorera ens pot obligar a fer un moviment brusc.
5. - Circular en línia recta: Evitar fer ziga-zaga i no entrar en espais buits de la línia dels cotxes aparcats per deixar passar a les persones que tens darrere. Tampoc val la pena avançar als vehicles aturats, per guanyar pocs segons.
6. - Assegura't que t'han vist:
Estableix un contacte visual amb les persones conductors i evita el "angle mort", especialment de camions i autocars.
7. - Respectar els vianants: Quan es circuli per espais compartits amb els vianants, respectar la preferència d'aquestes zones i adequa la velocitat segons l'afluència, sense superar els 10 km/
h. Pensa que els vianants sempre tenen prioritat. Les voreres i els carrers de vianants són espais destinats a vianants i ciclistes menors de 12 anys i acompanyats per majors d'edat.
8. - Abans de fer maniobres: En els avançaments o canvis de direcció, fer-ho progressivament i amb seguretat, indicádolas ostensiblement amb anterioritat i assegurant-se ser vistos.
9. - En la nit, fes-te visible: És molt important que, de nit o amb poca llum, utilitzis materials reflectants i enllumenat, perquè la resta d'usuaris de la via puguin veure't.
10. - Escull bé la bicicleta: Qualsevol bicicleta és bona per a la ciutat. No obstant això, una bicicleta de ciutat o una híbrida és més còmoda.
11. - Tenir la bicicleta en bon estat: Abans de sortir, revisa la pressió dels pneumàtics, dels frens, i els llums de la bicicleta. Fer revisions periòdiques en una botiga especialitzada.
12. - Combina la bicicleta amb el transport públic: Si has de sortir de la ciutat i el recorregut és força llarg o t'obliga a anar per carreteres poc adaptades, prova de combinar la bicicleta amb el transport públic.
13. - Per a la teva tranquil· litat: Contracta una assegurança de responsabilitat civil. Pots aconseguir fent-te soci d'alguna associació o directament a Companyies d'Assegurances.
14. - Utilitzar casc protector: Pot ser útil en cas de caiguda i recomanable per als nens. És obligatori
per al menors de 16 anys.


1.- Busca una ruta tranquila: Escoge los itinerarios más adecuado, como los Carriles Bici y las calles con poca circulación.
2.- La Bicicleta es un vehículo: Respecta las señales y las Normas de Circulación como cualquier otro vehículo.
3.- Circular por el centro de los carriles: Circular siempre por el centro del carril cuando se observe que ni existe distancia para que los coches adelanten con seguridad.
4.- Mantener una distancia prudencial con la acera y los coches aparcados: Una puerta que se abre o un peatón que baja de la acera nos puede obligar a realizar un movimiento brusco.
5.- Circular en linea recta: Evitar hacer zig-zag y no entrar en espacios vacios de la linea de los coches aparcados para dejar pasar a las personas que tienes detrás. Tampoco vale la pena avanzar a los vehículos parados, para ganar pocos segundos.
6.- Asegurate que te han visto: Establece un contacto visual con las personas conductores y evita el "ángulo muerto", especialmente de camiones y autocares.
7.- Respetar a los peatones: Cuando se circule por espacios compartidos con los peatones, respectar la preferencia de estas zonas y adecua la velocidad según la afluencia, sin superar los 10 km/h. Piensa que los peatones siempre tienen prioridad. Las aceras y las calles de peatones son espacios destinados a peatones y ciclistas menores de 12 años y acompañados por mayores de edad.
8.- Antes de hacer maniobras: En los adelantamientos o cambios de dirección, hacerlo progresivamente y con seguridad, indicádolas ostensiblemente con anterioridad y asegurándose de ser vistos.
9.- En la noche, hazte visible: Es muy importante que, de noche o con poca luz, utilices materiales reflectantes y alumbrado, para que el resto de usuarios de la vía puedan verte.
10.- Escoge bien la bicicleta: Cualquier bicicleta es buena para la ciudad. No obstante, una bicicleta de ciudad o una híbrida es más cómoda.
11.- Tener la bicicleta en buen estado: Antes de salir, revisa la presión de los neumáticos, de los frenos, y las luces de la bicicleta. Hacer revisiones periódicas en una tienda especializada.
12.- Combina la bicicleta con el transporte público: Si tienes que salir de la ciudad y el recorrido es bastante largo o te obliga a ir por carreteras poco adaptadas, prueba de combinar la bicicleta con el transporte público.
13.- Para tu tranquilidad: Contrata un Seguro de Responsabilidad Civil. Puedes conseguirlo haciéndote socio de alguna Asociación o directamente en Compañías de Seguros.
14.- Utilizar casco protector: Puede ser util en caso de caida y recomendable para los niños. Es obligatorio  para menores de 16 años.

Estadístiques / Estadísticas


1/08/2014


Estudi realitzat en 50 punts de la Ciutat.

Aquest Estudi constata cinc (5) intensitats diferents d'afluència de vianants a les vies, fins a un màxim de gairebé 10.000 vianants al dia en les més transitades. Aquest Estudi delata un augment del 4,79% anual en els desplaçaments a peu o amb bicicleta.

A Lleida es camina molt. Almenys així ho posen de manifest les dades recollides per l'Ajuntament de Lleida per elaborar el "Pla de Mobilitat Urbana". L'estudi constata que m és de la meitat dels desplaçaments diaris dels ciutadans es fan a peu (219.000 d'un total dels 413.691 registrats). També s'han comptabilitzat 3.800 desplaçaments amb bicicleta. Així mateix, xifra l'increment anual dels desplaçaments a peu o en bicicleta al 4,79%, mentre que l'ús del transport públic augmenta més, fins a un 5,53%. En canvi, els desplaçaments en vehicle privat pugen menys, un 3,41% a l'any.

Resum de les Intensitats de la Ciutat:

  • Entre 121 i 142 ciclistes/dia: Av. Blondel i Av Balmes.

  • Entre 61 i 120 ciclistes/dia: Av. Prat de la Riba, Av. Tortosa; Passarel· la de Camps Elisis; Pont Vell; Av. Garrigues; C/ Jaume II; Pont de La Universitat; Pont de Pardinyes; Rbla. Aragó; Av. Catalunya i Pg. Onze de Setembre.

  • Entre 31 i 60 ciclistes/dia: C/ Lluís Companys; Av. Alcalde Areny; C/ Enric Farreny; C/ Corregidor Escofet; C/ Baró de Maials; Parc Camps Elisis; Camí de Grenyana; Av. Barcelona (Trams); C/ Comerç; Av. Doctor Fleming; C/ Sant Ruf i Av. Catalunya.

  • Entre 16 i 30 ciclistes/dia: Av. Princep de Viana; C/ Ferran el Catòlic; C/ Pi i Margall i C/ Camp de Mart.

  • Fins a 15 ciclistes/dia: Gran Passeig de Ronda (Trams); Av. Alcalde Porqueres; C/ Segrià, entre d'altres.


Zones per Ciclistes:

Actualment hi ha uns 30 Km a Zona Urbana i 580 kms. en camins del terme municipal, dedicats per a ciclistes.


Estudio realizado en 50 puntos de la Ciudad.

Este Estudio constata cinco (5) intensidades distintas de afluencia de Peatones en las vías, hasta un máximo de casi 10.000 peatones al día en las más transitadas. Este Estudio delata un aumento del 4,79% anual en los desplazamientos a pie o en bicicleta.

En Lleida se camina mucho. Al menos así lo ponen de manifiesto los datos recabados por el Ajuntament de Lleida para elaborar el "Plan de Movilidad Urbana". El estudio constata que m ás de la mitad de los desplazamientos diarios de los ciudadanos se hacen a pie (219.000 de un total de los 413.691 registrados). También se han contabilizado 3.800 desplazamientos en bicicleta. Asimismo, cifra el incremento anual de los desplazamientos caminando o en bicicleta en el 4,79%, mientras que el uso del transporte público aumenta más, hasta un 5,53%. En cambio, los desplazamientos en vehículo privado suben menos, un 3,41% al año.

Resumen de las Intensidades de la Ciudad:

  • Entre 121 y 142 ciclistas/día: Av. Blondel y Av. Balmes.

  • Entre 61 y 120 ciclistas/día: Av. Prat de la Riba, Av. Tortosa; Pasarela de Camps Elisis; Pont Vell; Av. Garrigues; C/ Jaume II; Pont de La Universitat; Pont de Pardinyes; Rbla. Aragó; Av. Catalunya y Pso. Onze de Setembre.

  • Entre 31 y 60 ciclistas/día: C/ Lluis Companys; Av. Alcalde Areny; C/ Enric Farreny; C/ Corregidor Escofet; C/ Baró de Maials; Parc. Camps Elisis; Camí de Grenyana; Av. Barcelona (Tramos); C/ Comerç; Av. Doctor Fleming; C/ Sant Ruf y Av. Catalunya.

  • Entre 16 y 30 ciclistas/día: Av. Princep de Viana; C/ Ferran el Catòlic; C/ Pi i Margall y C/ Camp de Mart.

  • Hasta 15 ciclistas/día: Gran Passeig de Ronda (Tramos); Av. Alcalde Porqueres; C/ Segrià, entre otros.


Zonas para Ciclistas:

Actualmente existen unos 30 Kms. en Zona Urbana y 580 kms. en caminos del Término Municipal, dedicados para ciclistas.

Guies / Guías

 

Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


1/08/2014

Guía - Utilizar Bicicleta Lleida
 
 
Logo - Ajuntament de Lleida
 

Plànol "Carrils Bici" i Rutes Segures de Lleida
Plano "Carriles Bici" y Rutas Seguras de Lleida

 

A Lleida, belluga´t amb pedals
En Lleida, muevete con pedales

 
Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
A Peu
A Pie

Índex Secció
Índice Sección

Anar a / Ir a...
Vehicle Particular
Vehículo Particular

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad