Pla de Mobilitat Urbana de Lleida / Plan de Movilidad Urbana de Lleida - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Pla de Mobilitat Urbana de Lleida / Plan de Movilidad Urbana de Lleida

MOVILIDAD

Pla de Mobilitat Urbana de Lleida
Plan de Movilidad Urbana de Lleida

Icono - Plan Movilidad Urbana

Pla de Mobilitat Urbana de la Ciutat de Lleida

Plan de Movilidad Urbana de la Ciudad de Lleida


La "Llei de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya", estableix els requisits per elaborar Plans de Mobilitat Urbana (PMU) en aquells Municipis que hagin de prestar el Servei de Transport Col· lectiu Urbà de Viatgers, que és obligatori en aquells Municipis que siguin Capital de Comarca o tinguin més de 50.000 habitants.
La "Ley de Movilidad de la Generalitat de Catalunya", establece los Requisitos para elaborar Planes de Movilidad Urbana (PMU) en aquellos Municipios que hayan de prestar el Servicio de Transporte Colectivo Urbano de Viajeros, que es obligatorio en aquellos Municipios que sean Capital de Comarca o tengan más de 50.000 habitantes.

Introducció / Introducción


1/08/2014


En les últimes dècades, s'ha produït un esclat de la mobilitat a les Societats avançades. D'altra banda, els models de mobilitat de les nostres ciutats han evolucionat tendint a girar principalment al voltant del vehicle motoritzat privat i indubtablement això ha derivat en uns efectes negatius gens menyspreables. Entre d'altres, podem identificar les emissions de gasos i partícules dels vehicles, la contaminació acústica, l'ocupació indiscriminada del territori i dels espais ciutadans, el consum energètic no sostenible, el col · lapse d'infraestructures i serveis dimensionats per fluxos inferiors i tantes altres conseqüències que ens han de fer reflexionar sobre el model nostres ciutats.

En aquest context neix la "Llei 9/2003, de 13 de Juny, de la Mobilitat"
, denominada: "Llei de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya", que pretén donar un gir a aquestes concepcions tradicionals i donar una resposta eficient a les necessitats de mobilitat dels ciutadans de la nostra societat que és moderna, dinàmica, amb projecció i en la qual no es pot concebre més abordar els problemes de mobilitat en termes de simple estudi de trànsit.
En aquesta línia es pretén satisfer les necessitats de mobilitat de la ciutadania donant major protagonisme a les xarxes de vianants, en les de bicicletes i els transports col · lectius, alhora que s'identifica la conveniència de lligar el desenvolupament urbanístic a les previsions de mobilitat en fases inicials del planejament urbanístic, de manera que aquests conceptes quedin indissolublement units al disseny ia la gestió de la xarxa viària.
En aquest nou model de mobilitat s'introdueixen principis com la seguretat, la sostenibilitat, la integració social, qualitat de vida, salut i l'augment de la competitivitat, perquè moure respectant aquests principis és un dret i, a més, ha de tenir uns costos acceptables per els ciutadans.
Tot això, en definitiva, suposa un canvi profund en el model de mobilitat de les nostres ciutats.

Els Plans de Mobilitat Urbana (PMU) són un dels múltiples instruments de planificació que estableix la Llei 9/2003. En particular, els PMU, neixen amb la idea de convertir-se en l'eina bàsica per configurar les estratègies de mobilitat sostenible dels municipis de Catalunya.
L'elaboració i aprovació del PMU esdevingué obligatori per a la Ciutat de Lleida, des del moment de l'aprovació de la "Llei de Mobilitat", segons el que estableix el capítol II, article 9, punt 6 per aquells municipis que tenen la obligatorietat de donar servei de transport públic. A més, l'Ajuntament, té l'obligació de revisar cada 6 anys.
En el procés d'elaboració del PMU ha d'estar garantida la participació del Consell Territorial de la Mobilitat que, segons definició expressa de la Llei, és l'òrgan de consulta i participació dels diferents agents representatius dels organismes i les entitats vinculades en matèria de mobilitat i els ciutadans.

A Lleida, el 20 de Setembre de 2005 es va constituir el "Pacte per la Mobilitat Sostenible i Segura", amb l'objectiu de vertebrar la participació ciutadana al voltant de la mobilitat a Lleida. Aquest Òrgan estable constituït pels principals agents implicats en la mobilitat de Lleida-tècnics, representants de l'Administració i Entitats civils-assumirà les funcions assignades per la Llei en el Consell Territorial de Mobilitat.
Abans d'aprovar el PMU, caldrà l'informe de d'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM), que en el cas del territori de ponent es va constituir amb data 30 d'agost de 2005, que segons la "Llei 9/2003" és el Organisme jeràrquic superior que s'ha de pronunciar sobre la coherència del Pla amb els criteris i orientacions del Pla Director de Mobilitat (PDM).
El pdM és un altre dels instruments de planificació de contempla la legislació i té per objecte el desenvolupament territorialitzat de les Directrius Nacionals de Mobilitat (DMN) que, segons estableix la mateixa Llei, és l'instrument de planificació de jerarquia màxima, marc en el quan s'inscriuran totes les actuacions en matèria de mobilitat a Catalunya.

Per tant, el PMU de Lleida neix amb un triple Objectiu:

  • Donar continuïtat al treball realitzat fins ara de millores de mobilitat de la Ciutat.

  • Respondre als problemes actuals de mobilitat a la ciutat i els que sorgiran a curt i mig termini.

  • Complir amb la "Llei 9/2003, de 13 de Juny, de la Mobilitat", definint les línies estratègiques per aconseguir un reequilibri modal, més seguretat i una millor accessibilitat en els desplaçaments a Lleida.


En las últimas décadas, se ha producido un estallido de la movilidad en las Sociedades avanzadas. Por otra parte, los modelos de movilidad de nuestras ciudades han evolucionado tendiendo a girar principalmente en torno al vehículo motorizado privado e indudablemente esto ha derivado en unos efectos negativos nada despreciables. Entre otros, podemos identificar las emisiones de gases y partículas de los vehículos, la contaminación acústica, la ocupación indiscriminada del territorio y los espacios ciudadanos, el consumo energético no sostenible, el colapso de infraestructuras y servicios dimensionados por flujos inferiores y tantas otras consecuencias que nos deben hacer reflexionar sobre el modelo nuestras ciudades.

En este contexto nace la "
Ley 9/2003, de 13 de Junio, de la Movilidad" , denominada: "Ley de Movilitat de la Generalitat de Catalunya", que pretende dar un giro a estas concepciones tradicionales y dar una respuesta eficiente a las necesidades de movilidad de los ciudadanos de nuestra sociedad que es moderna, dinámica, con proyección y en la que no se puede concebir más abordar los problemas de movilidad en términos de simple estudio de tráfico.
En esta línea se pretende satisfacer las necesidades de movilidad de la ciudadanía dando mayor protagonismo a las redes de peatones, en las de bicicletas y los transportes colectivos, a la vez que se identifica la conveniencia de ligar el desarrollo urbanístico a las previsiones de movilidad en fases iniciales del planeamiento urbanístico, de modo que estos conceptos queden indisolublemente unidos al diseño ya la gestión de la red viaria.
En este nuevo modelo de movilidad se introducen principios como la seguridad, la sostenibilidad, la integración social, calidad de vida, salud y el aumento de la competitividad, porque moverse respetando estos principios es un derecho y, además, debe tener unos costes aceptables por los ciudadanos.
Todo ello, en definitiva, supone un cambio profundo en el modelo de movilidad de nuestras ciudades.

Los Planes de Movilidad Urbana (PMU) son uno de los múltiples instrumentos de planificación que establece la Ley 9/2003. En particular, los PMU, nacen con la idea de convertirse en la herramienta básica para configurar las estrategias de movilidad sostenible de los municipios de Cataluña.
La elaboración y aprobación del PMU se convirtió obligatorio para la Ciudad de Lleida, desde el momento de la aprobación de la "Ley de Movilidad", según lo establecido en el capítulo II, artículo 9, punto 6 para aquellos municipios que tienen la obligatoriedad de dar servicio de transporte público. Además, el Ayuntamiento, tiene la obligación de revisarlo cada 6 años.
En el proceso de elaboración del PMU debe estar garantizada la participación del Consejo Territorial de la Movilidad que, según definición expresa de la Ley, es el órgano de consulta y participación de los diferentes agentes representativos de los organismos y las entidades vinculadas en materia de movilidad y los ciudadanos.

En Lleida, el 20 de Septiembre de 2005 se constituyó el "Pacto por la Movilidad Sostenible y Segura", con el objetivo de vertebrar la participación ciudadana en torno a la movilidad en Lleida. Este Órgano estable constituido por los principales agentes implicados en la movilidad de Lleida-técnicos, Representantes de la Administración y Entidades civiles-asumirá las funciones asignadas por la Ley en el Consejo Territorial de Movilidad.
Antes de aprobar el PMU, será necesario el informe de de Autoridad Territorial de la Movilidad (ATM), que en el caso del territorio de poniente se constituyó con fecha 30 de Agosto de 2005, que según la "Ley 9/2003" es el Organismo jerárquico superior que debe pronunciarse sobre la coherencia del Plan con los criterios y orientaciones del Plan Director de Movilidad (PDM).
El PDM es otro de los instrumentos de planificación de contempla la legislación y tiene por objeto el desarrollo territorializado de las Directrices Nacionales de Movilidad (DMN) que, según establece la misma Ley, es el instrumento de planificación de jerarquía máxima, marco en el cuándo se inscribirán todas las actuaciones en materia de movilidad en Cataluña.

Por tanto, el PMU de Lleida nace con un triple Objetivo:

  • Dar continuidad al trabajo realizado hasta ahora de mejoras de movilidad de la Ciudad.

  • Responder a los problemas actuales de movilidad en la ciudad y los que surgirán a corto y medio plazo.

  • Cumplir con la "Ley 9/2003, de 13 de Junio, de la Movilidad", definiendo las líneas estratégicas para lograr un reequilibrio modal, una mayor seguridad y una mejor accesibilidad en los desplazamientos a Lleida.

Cronologia del Pla de Mobilitat / Cronología del Plan de Movilidad


1/08/2014


01/06/2009 a 30/11/2009> Recollida d'Informació.
30/11/2009 a 30/12/2009> Introducció de Dades.
Gener a març 2010> Tractament de Dades.
Març a juny 2010> Realització de la Diagnosi.
Gener a juny 2010> Redacció dels Estudis de Mobilitat de l'obertura dels nous Ponts.
Juliol 2010> Document I: Diagnosi de la Mobilitat.
Agost - Setembre 2010> Preparació i Discussió dels Objectius i Propostes d'Actuació.
Octubre 2010> Document II: Objectius i Propostes.
Novembre 2010> Avaluació, Propostes i Programa.
Desembre 2010 - gener 2011> Document III: Document del PMU de Lleida.


01/06/2009 a 30/11/2009 > Recogida de Información.
30/11/2009 a 30/12/2009 > Introducción de Datos.
Enero a Marzo 2010 > Tratamiento de Datos.
Marzo a Junio 2010 > Realización de la Diagnosis.
Enero a Junio 2010 > Redacción de los Estudios de Movilidad de la apertura de los nuevos Puentes.
Julio 2010 > Documento I: Diagnosis de la Movilidad.
Agost - Septiembre 2010 > Preparación y Discusión de los Objetivos y Propuestas de Actuación.
Octubre 2010 > Documento II: Objetivos y Propuestas.
Noviembre 2010 > Evaluación, Propuestas y Programa.
Diciembre 2010 - Enero 2011 > Documento III: Documento del PMU de Lleida.

 
 
 
 
 
 
 

Documents / Documentos


1/08/2014


A continuació s'adjunten els documents aprovats inicialment pel Ple Municipal del dia 22 de Desembre de 2011, del "Pla de Mobilitat Urbana de Lleida", així com l'Informe de Sostenibilitat Ambiental:

Documents:
Pla de Mobilitat Urbana de Lleida 2011-2017. Memòria
(Novembre 2011)

Portada


D01.01 - PMU Lleida - Pròleg. Antecedents. Anàlisi Territorial i socioeconòmica


D01.02 - PMU Lleida - Anàlisi de l'Oferta


D01.03 - PMU Lleida - Anàlisi de la Demanda


D01.04 - PMU Lleida - Externalitats. El Pla de Seguretat Viària de Lleida. Diagnosi del Pla de Mobilitat


D01.05 - PMU Lleida - Prognosi de futur. Propostes d'actuació. Indicadors i Eines de Seguiment de Pla


Annex 1 - Plànols.

Part 1 - Intensitats de Vianants


Part 2 - Densitat Poblacional Segons Secció Censal


Part 3 - Senyalització dels Carrils Bici


Part 4 - Inventari d'Aparcament. Motorització. Demanda d'Aparcament Residencial. Volum de demanda forana


Part 5 - Volum de demanda forana. Dèficit Global d'Aparcament. Dèficit Infraestructural d'Aparcament. Índex de Cobertura de Garatges. Proposta de Xarxa Principal de Vianants. Proposta de Xarxa de Bicicletes. Proposta nou Carril Bus Jerarquia Viària. Proposta Camins Escolars Segurs. Zona Regulació Integral d'Aparcaments


Annex 2 - Aforaments manuals de Vehicles


Annex 3 - Propostes per al Pla de Mobilitat Urbana de Lleida


Annex 4 - Condicions d'urbanització



Annex 15 - Incorporació d'Al · legacions (Novembre 2012)



Informe de Sostenibilitat Ambiental:
Pla de Mobilitat Urbana de Lleida 2011-2017. Informe de Sostenibilitat Ambiental
(Novembre 2011)

Portada


Informe



Altres Documents:

Conclusions Estudi Mobilitat Pl Ricard Viñes



A continuación se adjuntan los Documentos aprobados inicialmente por el Pleno Municipal del día 22 de Diciembre de 2011, del "Pla de Mobilitat Urbana de Lleida", así como el Informe de Sostenibilidad Ambiental:

Documentos:
Plan de Movilidad Urbana de Lleida 2011-2017. Memoria (Noviembre 2011)

Portada


D01.01 - PMU Lleida - Prólogo. Antecedentes. Análisis Territorial y Socioeconómico


D01.02 - PMU Lleida - Análisis de la Oferta


D01.03 - PMU Lleida - Análisis de la Demanda


D01.04 - PMU Lleida - Externalidades. El Plan de Seguridad Vial de Lleida. Diagnosis del Plan de Movilidad


D01.05 - PMU Lleida - Prognosis de futuro. Propuestas de actuación. Indicadores y herramientas de segumiento del Plan


Anexo 1 - Planos.

Parte 1 - Intensidades de Peatones


Parte 2
- Densidad Poblacional según Sección Censal


Parte 3
- Señalización de los Carriles Bici


Parte 4
- Inventario de Aparcamientos. Motorización. Demanda de Aparcamiento Residencial. Volumen de demanda


Parte 5 -
Volumen de demanda. Déficit Global de Aparcamiento. Déficit Infraestructural de Aparcamientos. Índice de Cobertura de Garajes. Propuesta de Red Principal de Peatones. Propuesta de Red de Bicicletas. Propuesta nuevo Carril Bus. Jerarquía Vial. Propuesta Caminos Escolares Seguros. Zona Regulación Integral de Aparcamientos


Anexo 2 - Aforos manuales de vehículos


Anexo 3 - Propuestas para el Plan de Movilidad Urbana de Lleida


Anexo 4 - Condiciones de urbanización



Anexo 15 - Incorporación de Alegaciones (Noviembre. 2012)



Informe de Sostenibilidad Ambiental:
Plan de Movilidad Urbana de Lleida 2011-2017. Informe de Sostenibilidad Ambiental (Noviembre 2011)

Portada


Informe  



Otros Documentos:

Conclusiones Estudio Movilidad Pza. Ricard Viñes  


Avanç Pla de Mobilitat Urbana 2015 / Avance Plan de Movilidad Urbana 2015


1/08/2014

Portada - POUM 2015
 
Portada - POUM 2015
 
Portada - POUM 2015
 
Planos - POUM 2015


 


 


 


Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


1/08/2014

Logo - Ajuntament de Lleida
 

Plànol de Lleida - Mobilitat
Plano de Lleida - Mobilidad

 
Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
Vehicle Particular
Vehículo Particular

Índex Secció
Índice Sección

Final Secció
Final Sección

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad