Seguretat Ciutadana - Delictiu / Seguridad Ciudadana - Delictivo - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Seguretat Ciutadana - Delictiu / Seguridad Ciudadana - Delictivo

CONSEJOS > Seguridad Ciudadana

Àmbit Delictiu
Ámbito Delictivo

Banner - Consells - Consejos

Consells específics en l'àmbit de la prevenció de furts-Robatoris a Habitatge o Hotel / Apartament, així com els Estafes o Estafes.

Consejos Específicos en el ámbito de la prevención de Hurtos-Robos en Vivienda u Hotel / Apartamento, así como los Timos o Estafas.

 
 

Urgències / Urgencias: 112
Guàrdia Urbana / Policía Local: 092
Mossos d´Esquadra:
088
Cuerpo Nacional de Policía:
091
Guardia Civil:
062

 

Prevenció Robatoris Habitatge-Hotel / Prevención Robos Vivienda-Hotel


15/06/2014


En l'Habitatge:
1.- No obrir la porta a desconeguts ; observi abans a través del seu espiera panoràmica. Demani, en tot moment, al personal de les empreses de serveis (telèfon, electricitat, gas, aigua, etc.) Que s'identifiqui.
2.- Comprovar la visita d'aquests empleats trucant a l'Empresa corresponent, però rebutgi el número de telèfon de la targeta que li mostri ja que podria ser el d'un còmplice. Si té algun dubte, mantingui al visitant fora del domicili, amb la cadena de seguretat posada, mentre comprova la visita. Evitarà sorpreses.
3.- No tenir molts diners a casa, ni joies, ni objectes de valor. Dipositar-los en caixes de seguretat d'entitats bancàries.
4.- No guardar mai el talonari de xecs amb documents en què estiga la seva signatura. El delinqüent tindrà més dificultats d'utilitzar- en desconèixer la seva signatura.
5.- Si viu fora del nucli urbà, un gos convenientment ensinistrat pot ser molt útil enfront de l'acció dels lladres.
6.- No accionar el porter automàtic, si desconeix qui crida; compromet vostè la seguretat de tots els seus veïns. D'altra banda, la instal· lació de vídeo-porter milloraria la seguretat de l'edifici.
7.- No fer ostentació de joies, riqueses o pertinences, això atrau els lladres.
8.- Fer ús de totes les mesures de seguretat de què disposi, fins i tot un simple forrellat, encara que només vagi a absentar durant uns minuts.

Estadísticament, un dels períodes de major índex de robatoris en domicilis es registra durant les vacances d'Estiu i Setmana Santa. Els delinqüents no estiuegen; per això, ha de tenir present:
1.- No divulgar el seu projecte de viatges o vacances.
2.- Dipositar els seus objectes de valor en caixes de seguretat bancàries o sota la custòdia de persones de confiança que no hagin d'absentar.
3.- Tancar bé les portes, finestres i balcons.
4.- Quan surti del seu domicili, eviteu baixar totalment les persianes.
5.- De instruccions a l'empleat de la finca urbana perquè no s'acumulin a la seva bústia cartes i diaris. Deixar també un telèfon de localització.
6.- Per a grans períodes d'absència, instal· lar un temporitzador automàtic que encengui llums, ràdio, televisió, etc., A petits intervals de temps. Consultar als establiments especialitzats.
7.- Posar-se d' acord amb algun veí de confiança perquè vigili el seu habitatge durant les vacances.
8.- No col· locar la clau sota l'estora, ni en llocs que estiguin a l'abast de desconeguts.
9.- Mai deixar a la porta una nota que indiqui la seva absència del domicili.
10.- Transportar únicament petites quantitats de diners en efectiu. Utilitzar targetes de crèdit, xecs de gasolina, etc.

A l'Hotel - Apartament:
1.- Procurar no deixar objectes valuosos en el seu hotel o apartament durant les vacances. És preferible llogar una caixa forta de l'hotel.
2.- No oblidar portar sempre amb si els documents d'identificació personal i la Targeta de la Seguretat Social.


En la Vivienda:
1.- No abrir la puerta a desconocidos; observe antes a través de su mirilla panorámica. Pida, en todo momento, al personal de las empresas de servicios (teléfono, electricidad, gas, agua, etc.) que se identifique.
2.- Comprobar la visita de estos empleados llamando a la Empresa correspondiente, pero rechace el número de teléfono de la tarjeta que le muestre ya que podría ser el de un cómplice. Si tiene alguna duda, mantenga al visitante fuera del domicilio, con la cadena de            seguridad puesta, mientras comprueba la visita. Evitará sorpresas.
3.- No tener mucho dinero en su casa, ni alhajas, ni objetos de valor. Deposítarlos en cajas de seguridad de entidades bancarias.
4.- No guardar nunca el talonario de cheques con documentos en los que esté su firma. El delincuente tendrá mayores dificultades de utilizarlo al desconocer su firma.
5.- Si vive fuera del casco urbano, un perro convenientemente adiestrado puede ser muy útil frente a la acción de los ladrones.
6.- No accionar el portero automático, si desconoce quien llama; compromete usted la seguridad de todos sus vecinos. Por otra parte, la instalación de vídeo-portero mejoraría la seguridad del edificio.
7.- No hacer ostentación de alhajas, riquezas o pertenencias, esto atrae a los ladrones.
8.- Hacer uso de todas las medidas de seguridad de que disponga, incluso un simple cerrojo, aunque sólo vaya a ausentarse durante unos minutos.

Estadísticamente, uno de los períodos de mayor índice de robos en domicilios se registra durante las vacaciones de Verano y Semana Santa. Los delincuentes no veranean; por ello, debe tener presente:
1.- No divulgar su proyecto de viajes o vacaciones.
2.- Depositar sus objetos de valor en cajas de seguridad bancarias o bajo la custodia de personas de confianza que no tengan que ausentarse.
3.- Cerrar bien las puertas, ventanas y balcones.
4.- Cuando salga de su domicilio, evite bajar totalmente las persianas.
5.- De instrucciones al empleado de la finca urbana para que no se acumulen en su buzón cartas y periódicos. Déjar también un teléfono de localización.
6.- Para grandes períodos de ausencia, instalar un temporizador automático que encienda luces, radio, televisión, etc., a pequeños intervalos de tiempo. Consultar en los establecimientos especializados.
7.- Ponerse de acuerdo con algún vecino de confianza para que vigile su vivienda durante las vacaciones.
8.- No colocar la llave bajo el felpudo, ni en lugares que estén al alcance de desconocidos.
9.- Nunca dejar en la puerta una nota que indique su ausencia del domicilio.
10.- Transportar únicamente pequeñas cantidades de dinero en efectivo. Utilizar tarjetas de crédito, cheques de gasolina, etc.

En Hotel-Apartamento:
1.- Procurar no dejar objetos valiosos en su hotel o apartamento durante las vacaciones. Es preferible alquilar una caja fuerte del hotel.
2.- No olvidar llevar siempre consigo los documentos de identificación personal y la Tarjeta de la Seguridad Social.

 
 
 
 
 
 
 

Prevenció "Timos" i Estafes / Prevención Timos y Estafas


15/06/2014

[En más abajo]


Estafa del Telèfon:
Un interlocutor fent-se passar per un empleat d'alguna companyia Telefònica, li comunicarà que s'estan fent reparacions en les línies, li indicarà que marqui una successió de nombres, asterisc, coixinet, etc. Pengeu ràpidament, ja que si segueix les instruccions que li ha donat, la seva factura telefònica, es dispararà fins a límits insospitats, a causa que hi haurà desviat les trucades que realitzi l'estafador, i les carregaran al seu compte.

Estafa dels Cubilets:
El Croupier disposa sobre la taula de tres gobelets o taps i oculta sota un d'ells una piloteta o celler, els mou àgilment canviant-los de posició. Els ganxos pul· lulen al voltant de la taula fent apostes que sempre guanyen i que inciten al públic a jugar. Quan el julay entra en el joc, els trilers deixaran com per descuit que vegi el lloc on es troba la piloteta, per a després de que aposti, la escamotegin.

Estafa del Marc:
Joc d'apostes de parells i senars, són dotze boles parells, altres tantes senars i una vigesimoquinta anomenada alipando, que dóna al banquer tot el apostat. Les boles s'introdueixen en una bossa de la qual s'extraurà la guanyadora. Quan els apostes són suculentes, un ganxo treu el alipando, que distingirà pel tacte.

Estafa de Escalfador:
El nom es deu al fet que aquest va ser el primer electrodomèstic utilitzat, encara que l'engany es realitza amb tot tipus d'aparells. Els estafadors segueixen a la seva víctima des de la botiga d'electrodomèstics on han efectuat la compra fins al seu domicili, allí es presenten com a empleats de la botiga i diuen que per error, li han lliurat un aparell en mal estat, demanen disculpes i se l'emporten, després de signar l'albarà per canviar-lo per un altre, no es torna a saber d'ells.

Estafa de Atropellament:
L'estafador s'abalança sobre un cotxe en un semàfor o pas de zebra i fingeix haver estat atropellat. El espantat conductor generalment una persona major, baixa per socórrer el estafador, que aconsegueix una suma de diners per evitar la denúncia. De vegades, un segon estafador, aprofita el nerviosisme de la víctima per sostreure-li la cartera o robar a l' interior de l'automòbil.

Estafa del " Inspector de l'Aigua":
L'estafador degudament uniformat, es presenta per les cases com a Inspector del Consorci d'Aigües per revisar els comptadors. Després de l'oportuna comprovació, demana l'últim rebut ja pagat, i al· legant irregularitats en el comptador, el modifica i fa pagar la diferència.

Estafa del " Cobrador del Gas ":
Aquest estafa compta amb dues versions. En la primera d'elles, el fals cobrador passa pels domicilis a cobrar una pòlissa pagadora cada deu anys, que per descomptat, ha de ser abonada al moment. En altres ocasions i després d'una minuciosa revisió, l'estafador comunica a la seva víctima que la instal· lació es troba en pèssimes condicions i s'ha de canviar o sinó serà clausurada. El fals inspector es compromet a agilitar els tràmits a canvi d'una petita gratificació o en ocasions, ell paga al comptat les 40.000.pesetas que costa la reparació.

Timo de l'Enciclopèdia:
[En desús]
L'expert estafador, presentant-se com venedor de llibres de una coneguda editorial, cobra un avançament per una enciclopèdia que l'enganyat mai rebrà
.

Timo de la Bíblia:
L'estafador escull la seva víctima en les esqueles, es dirigeix
al seu domicili d'un difunt i pregunta per ell, en ser-li comunicada la seva mort, l'estafador explica que el difunt havia encarregat poc abans de morir, una Bíblia. Els familiars paguen un elevat preu pel suposat últim desig.

Estafa de l'Anunci:
En uns casos, es compren electrodomèstics que es paguen amb xecs robats, altres els estafadors lloguen un pis amb nom fals i el lloguen novament a tot aquell que pagui l'entrada o la primera mensualitat, de vegades més d'una desena de persones
.

Estafa de Préstec:
S'ofereixen préstecs a baix interès mitjançant anuncis. Als sol· licitants se'ls demana diners per iniciar els tràmits d'un préstec que mai és concedit.

Estafa de la " Ofert
a de Treball ": [Molt utilitzat en època de Crisi i molt Atur , com l'actual]
Un atractiu anunci a les pàgines de treball de qualsevol diari és suficient per fer rics a alguns. Després de contestar a la suposada oferta, s'exigeix
al demandant l'enviament de certa quantitat de diners per aconseguir informació addicional.

Timo de la Loteria:
Ofereix pel preu d'un bitllet, múltiples combinacions per jugar a la loteria oa les travesses amb moltes possibilitats de guanyar. El que la víctima no sap és que si el nombre és guardonat, el previ se l'emportarà l'empresa i la resta es dividirà entre tots els que participen en aquest número.

Estafa de les Participacions:
Els estafadors venen participacions incrementades amb un donatiu per a qualsevol fi altruista d'un número de loteria que no posseeixen.

Estafa del " Bitllet marcat ":
Se sol dur a terme en cafeteries o en botigues. El primer estafador paga amb un bitllet de 50 €, minuts després, el segon estafador, entra i paga amb un bitllet de 10 €. En rebre les voltes, assegura que el canvi està malament i comença la discussió. En arribar l'encarregat, l'estafador recorda que en el bitllet havia anotat un número de telèfon o una adreça. Es comprova en la caixa i el dependent atordit, lliura la volta de 50 €.

Estafa de l'estampeta:
Sembla increïble que aquest vellíssim estafa segueixi funcionant, però així és. L'estafador que simula ser disminuït mental, s'acosta a la seva víctima amb qualsevol excusa i li mostra la plantada, un simulacre d' feix de bitllets, mentre li explica que se'ls ha trobat. En aquest moment apareix un segon estafador que jugarà amb l'avarícia del julay i li persuadirà per repartir els diners del ximple. Aquest es deixa convèncer, però exigeix
a juntar els feixos dels tres, així la víctima treu una forta suma de la seva cartilla i la fica en una bossa junt amb els bitllets del tonto que el còmplice li lliura per aparentment deixar plantat a l' altre. Quan es quedi sol, descobrirà que la bossa no conté més que el piro (retalls de diari), li han donat el canvi.

Estafa de Tocomocho:
La denominació d'aquest estafa ve de la pregunta que fa el tonto al ganxo va tocar molt? El ximple entra al julay preguntant per l'administració de loteria més propera, ja que vol cobrar el bitllet premiat
. En aquest moment apareix el llest que casualment porta la pampa o la llista oficial de loteria. El ximple proposa a la víctima i al punt vendre'ls el bitllet per una xifra molt inferior al premi, argüint qualsevol excusa. La víctima treu una forta quantitat del seu compte i es queda amb un dècim no premiat mentre el llest desapareix de l'escena amb l'excusa de portar al tonto a l'autobús.

Estafa del Natzarè:
L'estafador realitza diverses adquisicions de gènere en una empresa durant un temps pagant correctament. Un cop guanyada la confiança del venedor, atès que ha adquirit un prestigi per la puntualitat dels pagaments, sol· licita l'adquisició d'un important lot de gènere, el qual és pagat amb un xec sense fons, desapareixent a continuació. Alguna vegada, s'ha detectat que l'estafador treballa en alguna empresa de prestigi i es val d'ella per realitzar la comanda a nom de la mateixa per després de rebre el gènere en algun lloc determinat, desapareix gènere i treballador.

Estafa de
Antenista:
Els estafadors desorienten durant la nit les antenes de televisió de la illa de cases. Dies després apareixen amb micos i eines per revisar els aparells. Després reprendre les antenes a la seva posició original cobren la reparació. De vegades aprofiten per robar en els habitatges.

Estafa dels "Bitllets negres":
L'estafador (Estranger), posa't en contacte i indica a la víctima que per la circumstància que sigui, ha hagut de treure del seu país un munt de dòlars, dels quals i per a un ser detectats, els ha tenyit de negre per poder passar per la duana de la frontera
. Per demostrar-ho, procedeix amb un esquer a destenyir un davant de la víctima.
A continuació, informa que creu que la Policia li té gairebé localitzat i que haurà de sortir urgentment i com no disposa de temps per destenyir la resta dels bitllets, se'ls pot deixar a canvi d'una mòdica quantitat, molt inferior al dels dòlars tenyits. Quan el pringat accedeix creient haver fet el negoci de la seva vida, s'adona que la resta dels bitllets negres són falsos retalls de paper. No obstant això, la qualitat dels retalls de paper és bona, i similar a la dels bitllets.

Silicona en el Caixer Automàtic:
L'estafador es dirigeix
a un caixer automàtic, bloqueja amb silicona la ranura per la qual surten els diners i es col· loca en les rodalies. Després un o diversos intents d'ús, l'estafador retira la silicona i amb un fil ferro els diners acumulats.
Una variable consisteix en bloquejar la sortida de la targeta. La persona que està operant al caixer annex s'ofereix a ajudar el julay, oferint-li un telèfon de contacte amb la central d'anul· lació de targetes bancàries. El pringat crida a aquest telèfon, el qual és contestat per un còmplice que li sostreu la clau bancària, indicant a més que aquesta targeta queda bloquejada. Passada una estona, l'estafador retira la targeta i es queda amb ella.

Timo Hospitalari:
Es diu així per donar-se en hospitals o clíniques i per l'hospitalitat de l'estafador.
Consisteix en sostreure la cartera a una persona malalta ingressada en un hospital. El ganxo (una segona persona), roman a l'expectativa fins que la víctima o la seva família detecten la sostracció. Entra en acció en aquest moment i facilita un telèfon de contacte amb la central d'anul· lació de targetes. El julay crida a aquest telèfon, el qual és contestat pel còmplice, qui li sostreu la clau bancària, alhora que li indica que no s'han realitzat operacions bancàries i que procedeix a l'anul· lació de la mateixa.

Timo de la Manxa:
Es desenvolupa "el pas" al carrer, més aviat és un truc, i els autors són dos o tres carteristes. A la víctima un dels subjectes, li llança sobre la roba una substància que li taqui, moment en què se li acostarà un segon per interessar-se pel incaut i oferir-se a netejar-li la taca, moment que aprofiten per sostreure-li la cartera.
Els perjudicats es troben entre persones elegantment vestides pel que és més fàcil que la seva preocupació per l'incident els impulsi a despullar ràpidament de la peça maltractada
.

Estafa de Punxada :
Un estafadors es dirigirà a vostè per indicar-li que porta un pneumàtic punxat (normalment el cul dret per ser el més allunyat al seient del conductor i que prèviament s'hauran encarregat de punxar els propis estafadors). Quan vostè es apee del vehicle i es disposi al canvi de pneumàtic, un altre dels estafadors s'encarregarà de sostreure de l'interior del vehicle ( que normalment vostè no haurà tancat amb clau) la bossa, cartera o efectes que hagi deixat en els seients, sense que vostè se n'adoni fins que hagi acabat de substituir el pneumàtic punxat.

El Codi Penal penalitza més l'estafa, que el robatori el furt, i defineix que cometen Estafa: "Els que amb ànim de lucre, utilitzin engany suficient per produir error en un altre, introduint a realitzar un acte en disposició en perjudici propi o aliè" .
Finalment, només ens cal afegir que tenint una mica més d'informació sobre aquestes estafes, sigui més difícil per al estafador el portar a terme les seves accions delictives.


Timo del Teléfono:
Un interlocutor haciéndose pasar por un empleado de alguna Compañía Telefónica, le comunicará que se están haciendo reparaciones en las líneas, le indicará que marque una sucesión de números, asterisco, almohadilla, etc. Cuelgue rápidamente, ya que si sigue las instrucciones que le ha dado, su factura telefónica, se disparará hasta límites insospechados, debido a que habrá desviado las llamadas que realice el timador, y las cargarán en su cuenta.

Timo de los Cubiletes:
El Croupier dispone sobre la mesa de tres cubiletes o tapones y oculta bajo uno de ellos una pelotilla o bodega, los mueve ágilmente cambiándolos de posición. Los ganchos pululan alrededor de la mesa haciendo apuestas que siempre ganan y que incitan al público a jugar. Cuando el julay entra en el juego, los trileros dejarán como por descuido que vea el lugar en donde se encuentra la pelotilla, para después de que apueste, la escamoteen.

Timo del Marco:
Juego de apuestas de pares y nones, son doce bolas pares, otras tantas impares y una vigesimoquinta llamada alipando, que da al banquero todo lo apostado. Las bolas se introducen en una bolsa de la que se extraerá la ganadora. Cuando los apuestas son suculentas, un gancho saca el alipando, que distinguirá por el tacto.

Timo del Calentador:
El nombre se debe a que éste fue el primer electrodoméstico utilizado, aunque el engaño se realiza con todo tipo de aparatos. Los timadores siguen a su víctima desde la tienda de electrodomésticos donde han efectuado la compra hasta su domicilio, allí se presentan como empleados de la tienda y dicen que por error, le han entregado un aparato en mal estado, piden disculpas y se lo llevan, tras firmar el albarán para cambiarlo por otro, no se vuelve a saber de ellos.

Timo del Atropello:
El timador se abalanza sobre un coche en un semáforo o paso de cebra y finge haber sido atropellado. El asustado conductor generalmente una persona mayor, se apea para socorrer al timador, que consigue una suma de dinero para evitar la denuncia. En ocasiones, un segundo estafador, aprovecha el nerviosismo de la víctima para sustraerle la cartera o robar en el interior del automóvil.

Timo del "Inspector del Agua":
El timador debidamente uniformado, se presenta por las casas como Inspector del Consorcio de Aguas para revisar los contadores. Tras la oportuna comprobación, pide el último recibo ya pagado, y alegando irregularidades en el contador, lo modifica y hace pagar la diferencia.

Timo del "Cobrador del Gas":
Este timo cuenta con dos versiones. En la primera de ellas, el falso cobrador pasa por los domicilios a cobrar una póliza pagadera cada diez años, que por supuesto, debe ser abonada al momento. En otras ocasiones y tras una minuciosa revisión, el timador comunica a su víctima que la instalación se encuentra en pésimas condiciones y debe cambiarse o sino será clausurada. El falso inspector se compromete a agilizar los trámites a cambio de una pequeña gratificación o en ocasiones, él paga al contado las 40.000.pesetas que cuesta la reparación.

Timo de la Enciclopedia:
[En desuso]
El experto timador, presentándose como vendedor de libros de una conocida editorial, cobra un adelanto por una enciclopedia que el timado nunca recibirá.

Timo de la Biblia:
El timador escoge a su víctima en las esquelas, se dirige a su domicilio de un finado y pregunta por él, al serle comunicada su muerte, el timador explica que el difunto había encargado poco antes de morir, una Biblia. Los familiares pagan un elevado precio por el supuesto último deseo.

Timo del Anuncio:
En unos casos, se compran electrodomésticos que se pagan con cheques robados, otros los timadores alquilan un piso con nombre falso y lo alquilan nuevamente a todo aquél que pague la entrada o la primera mensualidad, en ocasiones más de una decena de personas.

Timo del Préstamo:
Se ofrecen préstamos a bajo interés mediante anuncios. A los solicitantes se les pide dinero para iniciar los trámites de un préstamo que jamás es concedido.

Timo de la "Oferta de Trabajo": [
Muy utilizado en época de Crisis y mucho Paro, como la actual]
Un atractivo anuncio en las paginas de trabajo de cualquier periódico es suficiente para hacer ricos a algunos. Tras contestar a la supuesta oferta, se exige al demandante el envío de cierta cantidad de dinero para conseguir información adicional.

Timo de la Lotería:
Ofrece por el precio de un billete, múltiples combinaciones para jugar a la lotería o a las quinielas con muchas posibilidades de ganar. Lo que la víctima no sabe es que si el número es galardonado, el previo se lo llevará la empresa y el resto se dividirá entre todos los que participen en ese número.

Timo de las Participaciones:
Los estafadores venden participaciones incrementadas con un donativo para cualquier fin altruista de un número de lotería que no poseen.

Timo del "Billete marcado":
Se suele llevar a cabo en cafeterías o en tiendas. El primer timador paga con un billete de 50 €, minutos después, el segundo timador, entra y paga con un billete de 10 €. Al recibir las vueltas, asegura que el cambio está mal y comienza la discusión. Al llegar el encargado, el timador recuerda que en el billete había anotado un número de teléfono o una dirección. Se comprueba en la caja y el dependiente aturdido, entrega la vuelta de 50 €.

Timo de la Estampita:
Parece increíble que éste viejísimo timo siga funcionando, pero así es. El timador que simula ser disminuido mental, se acerca a su víctima con cualquier excusa y le muestra el plante, un simulacro de fajo de billetes, mientras le explica que se los ha encontrado. En ése momento aparece un segundo timador que jugará con la avaricia del julay y le persuadirá para repartirse el dinero del tonto. Éste se deja convencer, pero exige juntar los fajos de los tres, así la víctima saca una fuerte suma de su cartilla y la mete en una bolsa junto con los billetes del tonto que por supuesto cómplice le entrega para aparentemente dar esquinazo al otro. Cuando se quede solo, descubrirá que la bolsa no contiene más que el piro (recortes de periódico), le han dado el cambiazo.

Timo del Tocomocho:
La denominación de éste timo viene de la pregunta que hace el tonto al gancho ¿tocó mucho? El tonto entra al julay preguntándole por la administración de lotería más cercana, ya que quiere cobrar el billete premiado. En ese momento aparece el listo que casualmente lleva la pampa o la lista oficial de lotería. El tonto propone a la víctima y al listo venderles el billete por una cifra muy inferior al premio, arguyendo cualquier excusa. La víctima saca una fuerte cantidad de su cuenta y se queda con un décimo no premiado mientras el listo desaparece de la escena con la excusa de llevar al tonto al autobús.

Timo del Nazareno:
El timador realiza varias adquisiciones de género en una empresa durante un tiempo pagando correctamente. Una vez ganada la confianza del vendedor, dado que ha adquirido un prestigio por la puntualidad de los pagos, solicita la adquisición de un importante lote de género, el cual es pagado con un cheque sin fondos, desapareciendo a continuación. Alguna vez , se ha detectado que el timador trabaja en alguna empresa de prestigio y se vale de ella para realizar el pedido a nombre de la misma para tras recibir el género en algún lugar determinado, desaparece género y trabajador.

Timo del Antenista:
Los timadores desorientan durante la noche las antenas de televisión de la manzana de casas. Días después aparecen con monos y herramientas para revisar los aparatos. Tras retomar las antenas a su posición original cobran la reparación. En ocasiones aprovechan para robar en las viviendas.

Timo de los "Billetes negros":
El timador (Extranjero), contacta e indica a la víctima que por la circunstancia que sea, ha tenido que sacar de su país un montón de dólares, los cuales y para uno ser detectados, los ha teñido de negro para poder pasarlos por la aduana de la frontera Para demostrarlo, procede con un señuelo a desteñir uno delante de la víctima.
A continuación, informa de que cree que la Policía le tiene casi localizado y que tendrá que salir urgentemente y como no dispone de tiempo para desteñir el resto de los billetes, se los puede dejar a cambio de una módica cantidad, muy inferior al de los dólares teñidos. Cuando el pringao accede creyendo haber hecho el negocio de su vida, se da cuenta que el resto de los billetes negros son falsos recortes de papel. No obstante, la calidad de los recortes de papel es buena, y similar a la de los billetes.

Silicona en el Cajero Automático:
El timador se dirige a una cajero automático, bloquea con silicona la ranura por la que sale el dinero y se aposta en las cercanías. Tras uno o varios intentos de uso, el timador retira la silicona y con un alambre saca el dinero acumulado.
Una variable consiste en bloquear la salida de la tarjeta. La persona que está operando en el cajero anexo se ofrece a ayudar al julay, ofreciéndole un teléfono de contacto con la central de anulación de tarjetas bancarias. El pringao llama a dicho teléfono, el cual es contestado por un cómplice que le sonsaca la clave bancaria, indicándole además que dicha tarjeta queda bloqueada. Pasado un rato, el timador retira la tarjeta y se queda con ella.

Timo Hospitalario:
Se llama así por darse en hospitales o clínicas y por la hospitalidad del estafador.
Consiste en sustraer la cartera a una persona enferma ingresada en un hospital. El gancho (una segunda persona), permanece a la expectativa hasta que la víctima o su familia detectan la sustracción. Entra en acción en ese momento y facilita un teléfono de contacto con la central de anulación de tarjetas. El julay llama a dicho teléfono, el cual es contestado por el cómplice, quien le sonsaca la clave bancaria, a la vez que le indica que no se han realizado operaciones bancarias y que procede a la anulación de la misma.

Timo de la Mancha:
Se desarrolla "el paso" en la calle, mas bien es un truco, y los autores son dos o tres carteristas. A la víctima uno de los sujetos, le lanza sobre la ropa una sustancia que le manche, momento en el que se le acercará un segundo para interesarse por el incauto y ofrecerse a limpiarle la mancha, momento que aprovechan para sustraerle la cartera.
Los perjudicados se encuentran entre personas elegantemente vestidas por lo que es más fácil que su preocupación por el incidente les impulse a despojarse rápidamente de la prenda maltratada.

Timo del Pinchazo:
Uno de timadores se dirigirá a Vd. para indicarle que lleva un neumático pinchado (normalmente el trasero derecho por ser el más alejado al asiento del conductor y que previamente se habrán encargado de pinchar los propios timadores). Cuando Vd. se apee del vehículo y se disponga al cambio de neumático, otro de los timadores se encargará de sustraer del interior del vehículo (que normalmente Vd. no habrá cerrado con llave) el bolso, cartera o efectos que haya dejado en los asientos, sin que Vd. se percate de ello hasta que haya terminado de sustituir el neumático pinchado.

El Código Penal penaliza más la estafa, que el robo el hurto, y define que cometen Estafa: "Los que con ánimo de lucro, utilizaren engaño bastante para producir error en otro, introduciéndolo a realizar un acto en disposición en perjuicio propio o ajeno".
Por último, sólo nos cabe añadir que teniendo algo más de información acerca de estas estafas, sea más difícil para el timador el llevar a cabo sus acciones delictivas.

Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


15/06/2014

Icono - Denúncias Online
 
Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
Consells: SC-Material
Consejos: SC-Material

 

Índex Consells
Índice Consejos

Final Apartat I
Final Apartado I

Anar a / Ir a...
Apartat II
Apartado II

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad