Seguretat Viària - Climàtic / Seguridad Vial - Climático - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Seguretat Viària - Climàtic / Seguridad Vial - Climático

CONSEJOS > Seguridad Vial

Àmbit Climàtic
Ámbito Climático

Banner - Consells - Consejos

Consells Específics per a la seva Seguretat i de tota la família a la Carretera, segons condicions Climatològiques adverses.

Consejos Específicos para su Seguridad y de toda la familia en la Carretera, según condiciones Climatológicas adversas.

 
 

Urgències / Urgencias: 112
Guàrdia Urbana / Policía Local: 092
Mossos d´Esquadra:
088
Cuerpo Nacional de Policía:
091
Guardia Civil:
062

 

Amb Pluja o Tempesta / Con Lluvia o Tormenta


15/06/2014

[En más abajo]


A Tenir en compte...
La circulació amb temps plujós exigeix
una major atenció per part del conductor/a, per prevenir els riscos que es deriven de viatjar sobre paviment mullat. Tant pneumàtics com parabrisa han de trobar-se en perfecte estat abans d'iniciar la marxa; durant el trajecte, cal respectar les distàncies de seguretat, la velocitat i connectar l'enllumenat si la visibilitat és deficient.

Consells...
Comprovar els pneumàtics: Assegura't de realitzar les següents operacions de manteniment de forma rutinària: Vigila la pressió dels pneumàtics. La pressió correcta per als pneumàtics és la que indica el fabricant del vehicle i habitualment es pot consultar a la vora de la porta del mateix, en el xassís proper a les portes, a la porta de la guantera o al tap del dipòsit. També s'indica en el manual de l'usuari. El nombre que s'inclou en la part lateral del pneumàtic no és la pressió d'aire recomanada: es tracta en realitat de la pressió màxima que pot acceptar el pneumàtic. Comprova la pressió dels pneumàtics almenys un cop al mes. Comprova també la profunditat de la banda de rodament. Si aquesta és l'adequada, s'evitaran els derrapatges i el aquaplaning.

Conduir més a poc a poc:
Al ploure, l'aigua es barreja amb la brutícia i l'oli que es troben a la carretera, creant les condicions perfectes per derrapar. La millor manera d'evitar les patinades és reduir la velocitat. Si conduïm més a poc a poc, més banda de rodament del pneumàtic estarà en contacte amb la carretera, el que suposa una major tracció.

Derrapatge: Fins i tot els conductors més cautelosos poden patir les conseqüències de les patinades. Si el teu cotxe derrapa, recorda que no has de frenar amb força. No bombees els frens si comptes amb un sistema antibloqueig de frens (ABS). Per contra, has trepitjar el pedal amb fermesa i amb regularitat i dirigir el cotxe a la direcció cap a la qual està derrapant.

Distància de seguretat: En cas de pluja, cal utilitzar amb cura tots els controls principals del cotxe, és a dir, la direcció, l'embragatge, els frens i l'accelerador, i cal preveure els errors i les emergències. En un dia de pluja, quan comencis a conduir, les sabates estaran mullats i podran relliscar dels pedals. Neteja bé les soles de les sabates en les estoretes o
a la moqueta del cotxe abans d'arrencar el motor. Tots els automobilistes han de comprovar amb regularitat el funcionament adequat de les llums davanteres, les llums posteriors, els llums de frens i els intermitents. Frenar en una carretera mullada et portarà aproximadament el triple de temps que frenar en una carretera seca. Com es necessita més distància de frenada, és molt important mantenir la distància de seguretat respecte al cotxe que ens precedeix. Has de mantenir l'equivalent a una mica més de la longitud de dos cotxes de distància entre el teu vehicle i el vehicle que et precedeixi.

Petjades de rodatge: Circular per les petjades dels vehicles que et precedeixen. Evita frenar. Sempre que sigui possible, alenteix, aixecant el peu de l'accelerador. Encén els llums davanteres, fins i tot encara que plogui lleugerament. No només t'ajudaran a veure la carretera, sinó que són molt importants perquè altres conductors et vegin. Si el teu cotxe disposa de fars antiboira del darrere, en
cén-los, de manera que els vehicles que vagin darrere puguin veure't millor.

Preparar el Viatge: En cas de pluja, cal utilitzar amb cura tots els controls principals del cotxe, és a dir, la direcció, l'embragatge, els frens i l'accelerador, i cal preveure els errors i les emergències. En un dia de pluja, quan comencis a conduir, les sabates estaran mullats i podran relliscar dels pedals. Neteja bé les soles de les sabates en les estoretes o
a la moqueta del cotxe abans d'arrencar el motor. Tots els automobilistes han de comprovar amb regularitat el funcionament adequat de les llums davanteres, les llums posteriors, els llums de frens i els intermitents. Frenar en una carretera mullada et portarà aproximadament el triple de temps que frenar en una carretera seca. Com es necessita més distància de frenada, és molt important mantenir la distància de seguretat respecte al cotxe que ens precedeix. Has de mantenir l'equivalent a una mica més de la longitud de dos cotxes de distància entre el teu vehicle i el vehicle que et precedeixi.

Evitar el Aquaplaning: El aquaplaning es produeix quan s'acumula aigua davant dels pneumàtics a un ritme major del que necessita el pes del teu cotxe per desplaçar-la. La pressió de l'aigua provoca que el teu cotxe s'aixequi i derrapatge sobre una fina capa d'aigua que es troba entre els pneumàtics i la carretera. En aquest punt, és possible que el cotxe perdi tot contacte amb la carretera, i es pot produir un derrapatge o una relliscada que li desplaci fora del carril al que està circulant, o fins i tot fora de la carretera. Per evitar el aquaplaning, mantingues els pneumàtics inflats adequadament, mantingues una bona banda de rodament i substitueix-quan sigui necessari. Així mateix, has alentir la marxa quan condueixis en carreteres mullades, i evitar els bassals. Procura conduir pels solcs que van deixant els cotxes que van davant. En cas de aquaplaning, no frenis ni facis girs bruscos. Això pot fer que el teu cotxe derrapatge. Veu deixant anar el peu de l'accelerador fins que el cotxe vagi més a poc a poc i puguis sentir de nou la carretera. Si has de frenar, fes-ho amb cura, bombant lleugerament. Si el teu cotxe disposa del sistema ABS, frena normalment: l'ordinador del cotxe imitarà aquesta acció de bombament en cas que sigui necessari.

Pluja intensa: L'excés de pluja pot sobrecarregar les escombretes, de manera que es mantingui un flux continu d'aigua sobre el parabrisa. Quan es produeixi aquesta limitació de visibilitat, i no es pugui veure la vora de la carretera ni altres vehicles a una distància segura, haurà arribat el moment de parar el cotxe al voral i d'esperar que amaini la pluja. És fins i tot millor parar a les àrees de servei i en altres àrees protegides. Si la vorera és l'única opció, allunya't el més possible de la carretera i espera que passi la tempesta. Mantingues els llums encesos i encén els llums d'emergència per avisar els altres conductors.

Inici de la Tempesta: A l'inici de la tempesta és quan les condicions de la carretera són més difícils, ja que el fang i l'oli de la carretera seca es combinen amb l'aigua, formant una capa molt relliscosa. És molt possible que disminueixi el control sobre el cotxe, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions durant la primera mitja hora de pluja.


Temps Ennuvolat: El temps ennuvolat disminueix la visibilitat. Extrema les precaucions quan avancis a altres vehicles.
Cal que els frens s'assequin després de passar per sobre d'algun bassal: Si has passat per un bassal prou profund com perquè es mullin les pastilles de fre, frena lleugerament per donar-los temps a assecar-se.

Conduir cansat: P
ara almenys cada dos (2) hores o cada dos-cents (200) quilòmetres.


A tener en cuenta...
La circulación con tiempo lluvioso exige una mayor atención por parte del conductor/a, para prevenir los riesgos que se derivan de viajar sobre pavimento mojado. Tanto neumáticos como parabrisas han de encontrarse en perfecto estado antes de iniciar la marcha; durante el trayecto, hay que respetar las distancias de seguridad, la velocidad y conectar el alumbrado si la visibilidad es deficiente.

Consejos...
Comprobar los neumáticos
: Asegúrate de realizar las siguientes operaciones de mantenimiento de forma rutinaria: Vigila la presión de los neumáticos. La presión correcta para los neumáticos es la que indica el fabricante del vehículo y habitualmente se puede consultar en el borde de la puerta del mismo, en el chasis cercano a las puertas, en la puerta de la guantera o en el tapón del depósito. También se indica en el manual del usuario. El número que se incluye en la parte lateral del neumático no es la presión de aire recomendada: se trata en realidad de la presión máxima que puede aceptar el neumático. Debes comprobar la presión de los neumáticos al menos una vez al mes. Comprueba también la profundidad de la banda de rodadura. Si ésta es la adecuada, se evitarán los derrapajes y el aquaplaning.

Conducir más despacio: Al llover, el agua se mezcla con la suciedad y el aceite que se encuentran en la carretera, creando las condiciones perfectas para derrapar.  La mejor forma de evitar los patinazos es reducir la velocidad. Si conducimos más despacio, más banda de rodadura del neumático estará en contacto con la carretera, lo que supone una mayor tracción.

Derrapaje: Incluso los conductores más cautelosos pueden sufrir las consecuencias de los patinazos.  Si tu coche derrapa, recuerda que no debes frenar con fuerza. No bombees los frenos si cuentas con un sistema antibloqueo de frenos (ABS). Por el contrario, debes pisar el pedal con firmeza y con regularidad y dirigir el coche en la dirección hacia la que está derrapando.

Distancia de Seguridad: En caso de lluvia, hay que utilizar con cuidado todos los controles principales del coche, es decir, la dirección, el embrague, los frenos y el acelerador, y hay que prever los errores y las emergencias. En un día de lluvia, cuando empieces a conducir, los zapatos estarán mojados y podrán resbalar de los pedales.  Limpia bien las suelas de los zapatos en las esterillas o en la moqueta del coche antes de arrancar el motor. Todos los automovilistas deben comprobar con regularidad el funcionamiento adecuado de las luces delanteras, las luces traseras, las luces de frenos y los intermitentes. Frenar en una carretera mojada te llevará aproximadamente el triple de tiempo que frenar en una carretera seca. Como se necesita mayor distancia de frenado, es muy importante mantener la distancia de seguridad respecto al coche que nos precede. Debes mantener el equivalente a algo más de la longitud de dos coches de distancia entre tu vehículo y el vehículo que te preceda.

Huellas de rodaje: Circular por las huellas de los vehículos que te anteceden. Evita frenar. Siempre que sea posible, ralentiza, levantando el pie del acelerador. Enciende las luces delanteras, incluso aunque llueva ligeramente. No sólo te ayudarán a ver la carretera, sino que son muy importantes para que otros conductores te vean. Si tu coche cuenta con faros antiniebla traseros, enciéndelos, de manera que los vehículos que vayan detrás puedan verte mejor.

Preparar el Viaje: En caso de lluvia, hay que utilizar con cuidado todos los controles principales del coche, es decir, la dirección, el embrague, los frenos y el acelerador, y hay que prever los errores y las emergencias. En un día de lluvia, cuando empieces a conducir, los zapatos estarán mojados y podrán resbalar de los pedales.  Limpia bien las suelas de los zapatos en las esterillas o en la moqueta del coche antes de arrancar el motor. Todos los automovilistas deben comprobar con regularidad el funcionamiento adecuado de las luces delanteras, las luces traseras, las luces de frenos y los intermitentes. Frenar en una carretera mojada te llevará aproximadamente el triple de tiempo que frenar en una carretera seca. Como se necesita mayor distancia de frenado, es muy importante mantener la distancia de seguridad respecto al coche que nos precede. Debes mantener el equivalente a algo más de la longitud de dos coches de distancia entre tu vehículo y el vehículo que te preceda.

Evitar el Aquaplaning: El aquaplaning se produce cuando se acumula agua delante de los neumáticos a un ritmo mayor del que necesita el peso de tu coche para desplazarla. La presión del agua provoca que tu coche se levante y derrape sobre una fina capa de agua que se encuentra entre los neumáticos y la carretera. En este punto, es posible que el coche pierda todo contacto con la carretera, y se puede producir un derrapaje o un patinazo que le desplace fuera del carril en el que está circulando, o incluso fuera de la carretera. Para evitar el aquaplaning, mantén los neumáticos inflados adecuadamente, mantén una buena banda de rodadura y sustitúyelos cuando sea necesario. Asimismo, debes ralentizar la marcha cuando conduzcas en carreteras mojadas, y evitar los charcos. Procura conducir por los surcos que van dejando los coches que van delante. En caso de aquaplaning, no frenes ni hagas giros bruscos. Esto puede hacer que tu coche derrape. Ve soltando el pie del acelerador hasta que el coche vaya más despacio y puedas sentir de nuevo la carretera. Si tienes que frenar,  hazlo con cuidado, bombeando ligeramente.  Si tu coche dispone del sistema ABS, frena normalmente: el ordenador del coche imitará esa acción de bombeo en caso de que sea necesario.

Lluvia intensa: El exceso de lluvia puede sobrecargar las escobillas, de manera que se mantenga un flujo continuo de agua sobre el parabrisas. Cuando se produzca esta limitación de visibilidad, y no se pueda ver el borde de la carretera ni otros vehículos a una distancia segura, habrá llegado el momento de parar el coche en el arcén y de esperar a que amaine la lluvia. Es incluso mejor parar en las áreas de servicio y en otras áreas protegidas. Si el arcén es la única opción, aléjate lo más posible de la carretera y espera a que pase la tormenta. Mantén las luces encendidas y enciende las luces de emergencia para avisar a los demás conductores.

Inicio de la Tormenta: Al inicio de la tormenta es cuando las condiciones de la carretera son más difíciles, puesto que el barro y el aceite de la carretera seca se combinan con el agua, formando una capa muy resbaladiza. Es muy posible que disminuya el control sobre el coche, por lo que habrá que extremar las precauciones durante la primera media hora de lluvia.

Tiempo Nuboso: El tiempo nuboso disminuye la visibilidad. Extrema las precauciones cuando adelantes a otros vehículos.
Es necesario que los frenos se sequen después de pasar por encima de algún charco: Si has pasado por un charco lo bastante profundo como para que se mojen las pastillas de freno, frena ligeramente para darles tiempo a secarse.

Conducir cansado: Para al menos cada dos (2) horas o cada doscientos (200) kilómetros.

 
 
 
 
 
 
 

Amb Vent / Con Viento


15/06/2014


A tenir en compte ...
Malgrat els esforços realitzats per millorar l'aerodinàmica dels vehicles, aquests segueixen sent molt sensibles al vent lateral. Els perillosos efectes del vent es fan sentir en creuar sota un pont, sortir d'un túnel, transitar al costat d'edificis aïllats, abandonar el recer d'un bosc o efectuar avançaments a camions voluminosos.

Quan avancem a un camió hem de preveure la possible existència de ràfegues de vent lateral que alterin la trajectòria del nostre vehicle, sobretot si circulem a velocitats elevadas.
El vent és un dels fenòmens meteorològics més incòmodes i impredictibles. El perill del vent et pot aparèixer a qualsevol hora, qualsevol dia, amb temps assolellat o ennuvolat, amb neu, pluja, etc. Altres fenòmens meteorològics són més predictibles i pots preparar-te per un dia de pluja o per una zona amb neus però el vent pot produir en un tram de la carretera per circumstàncies diverses que et poden agafar d'improvís.
El vent et pot frenar o incrementar la velocitat, actua de forma racheada de manera que el perill és constant i pot provocar que hagis de corregir la trajectòria contínuament a causa dels cops laterals, que són els més perillosos.

Consells ...
El primer de tot vingui d'on vingui el vent és reduir la velocitat ja que el propi pes del cotxe, permetrà tenir millor adherència a la carretera.
Un altre dels factors importants que et permetran fer-te amb el cotxe més ràpid és detectar la direcció i força del vent, ja que de seguida podràs reaccionar, però si el vent és ratxes potser tinguis durant un moment vent frontal i passis per una vall i tinguis un cop lateral de vent pel que no t'has de confiar mai.
Subjecta amb fermesa el volant ja que els canvis de trajectòria que provoca el vent en el nostre cotxe es produeixen de forma sobtada, per la qual cosa serà molt important mantenir el volant amb fermesa.
Els avançaments són per si sols una maniobra de risc en la conducció però sense comptem amb vent fort, el perill es multiplica. Tingues molta cura en avançar en paral · lel ja que la distància amb el cotxe és molt petita i un cop de vent pot empènyer lateralment cap al vehicle que avances.
D'altra banda quan vas darrere d'un camió, passes per un túnel o tanques protectores i surts a camp obert el cop de vent pot desestabilizarte ràpidament.
Els pneumàtics, són com sempre hem dit bàsics en seguretat viària, ja que és el nostre punt d'unió amb la carretera i si el pneumàtic no té dibuix o no té la pressió adequada afegirà un plus de risc a la situació.
Davant ratxes de vent fortes, hauràs d'estar atent a possibles despreniments d'arbres, branques, etc.
Finalment si el vent és molt fort o se li suma la pluja, hauràs de plantejar-te parar en una estació de servei o benzinera fins que el temporal disminueixi.



A tener en cuenta...
A pesar de los esfuerzos realizados para mejorar la aerodinámica de los vehículos, estos siguen siendo muy sensibles al viento lateral. Los peligrosos efectos del viento se hacen sentir al cruzar bajo un puente, salir de un túnel, transitar junto a edificios aislados, abandonar el cobijo de un bosque o efectuar adelantamientos a camiones voluminosos.

Cuando adelantamos a un camión debemos prever la posible existencia de ráfagas de viento lateral que alteren la trayectoria de nuestro vehículo, sobre todo si circulamos a velocidades elevadas.El viento es uno de los fenómenos meteorológicos más incómodos e impredecibles. El peligro del viento te puede aparecer a cualquier hora, cualquier día, con tiempo soleado o nublado, con nieve, lluvia, etc. Otras fenómenos meteorológicos son más predecibles y puedes prepararte para un día de lluvia o para una zona con nieves pero el viento puede producirse en un tramo de la carretera por circunstancias diversas que te pueden pillar de improviso.
El viento te puede frenar o incrementar la velocidad, actúa de forma racheada por lo que el peligro es constante y puede provocar que tengas que corregir la trayectoria continuamente debido a los golpes laterales, que son los más peligrosos.

Consejos...
Lo primero de todo venga de donde venga el viento es reducir la velocidad ya que el propio peso del coche, permitirá tener mejor agarre en la carretera.
Otro de los factores importantes que te permitirán hacerte con el coche más rápido es detectar la dirección y fuerza del viento, ya que enseguida podrás reaccionar, no obstante si el viento es racheado puede que tengas durante un momento viento frontal y pases por un valle y tengas un golpe lateral de viento por lo que no te tienes que confiar nunca.
Sujeta con firmeza el volante ya que los cambios de trayectoria que provoca el viento en nuestro coche se producen de forma repentina, por lo que será muy importante mantener el volante con firmeza.
Los adelantamientos son por si solos una maniobra de riesgo en la conducción pero sin contamos con viento fuerte, el peligro se multiplica. Ten mucho cuidado al adelantar en paralelo ya que la distancia con el coche es muy pequeña y un golpe de viento puede empujarte lateralmente hacia el vehículo que adelantas.
Por otro lado cuando vas detrás de un camión, pasas por un tunel  o vallas protectoras y sales a campo abierto el golpe de viento puede desestabilizarte rápidamente.
Los neumáticos, son como siempre hemos dicho básicos en seguridad vial, ya que es nuestro punto de unión con la carretera y si el neumático carece de dibujo o no tiene la presión adecuada añadirá un plus de riesgo a la situación.
Ante rachas de viento fuertes, deberás estar atento a posibles desprendimientos de árboles, ramas, etc.
Por último si el viento es muy fuerte o se le suma la lluvia, tendrás que plantearte parar en una estación de servicio o gasolinera hasta que el temporal disminuya.

Amb Neu i/o Gel / Con Nieve y/o Hielo


15/06/2014

[En más abajo]


A tenir en compte ...

El gel és un element molt negatiu per al trànsit, fins i tot per al de vianants. Es forma en poc temps i és difícil advertir amb temps la seva presència. Per això, en els dies de molt fred, cal adoptar precaucions en llocs ombrívols, ponts i zones exposades a corrents, emprant gran suavitat en l'ús del fre.

Consells ...
Informació: Informeu-vos prèviament de les previsions del temps i l'estat de les carreteres per les que pensa circular. Valori la urgència del desplaçament que pensa realitzar i els riscos d'acord amb les prediccions oficials.

Condicions de gel i neu: Penseu que amb una temperatura exterior al cotxe que no superi els 4 ºC s'incrementa el risc que puguin aparèixer plaques de gel i/o neu, en condicions d'humitat o de pluja. Conduir en aquestes condicions és extremadament perillós, especialment per a aquells conductors de zones seques i càlides no acostumats a aquest tipus de contingències en carretera. Tingueu precaució de matinada o
a primera hora del matí ja que hi ha més probabilitats de trobar gel.

Equipament: Vaja convenientment equipat, pensi en una conducció que s'hagi de fer en condicions extremes per causes no previstes:

  • Dipòsit ple de combustible, rebosteria sovint. Li donarà estabilitat al cotxe a part d'autonomia per a la calefacció.

  • Cadenes. Aprendre com posar-les i recordeu-vos de portar la senyalització obligatòria per l'moment de posar.

  • Telèfon mòbil i carregador.

  • Líquids i aliments. Porteu una patata crua.

  • Calçat i roba adequada per neu o gel.

  • Equipament general (armilles, triangle ...)

  • Reviseu els anticongelants o refrigerants dels dipòsits amb líquids.

  • Pneumàtics amb la pressió adequada.

  • Comproveu que els suports dels parabrises funcionen correctament.


Frens: Reduïu la velocitat en condicions de gel o neu i eviti frenades brusques. Poden ser molt perillosos. El pedal del fre ha trepitjar amb molta suavitat. En cas que el seu vehicle aquest equipat amb frens ABS, trepitgi el pedal a fons. Si ha perdut el control del vehicle, intenti controlar-lo amb el volant, aixecant el peu de l'accelerador i sense recórrer al fre.

Derrapatges: El seu seu cotxe derrapa giri el volant cap al costat a qui ha girat la part del darrere del seu cotxe i redreceu. No freni.

Circulació: Si les condicions li permeten conduir segueixi els següents consells:

  • Mentre circuli en condicions d'escassa neu, amb pneumàtics o cadenes adequades, intenti circular per la part de la carretera per on hi hagi neu verge, eviti circular per les marques per on han circulat altres vehicles.

  • Incrementi la distància de seguretat respecte a altres vehicles que estiguin circulant.

  • En els casos en què hagi d'utilitzar cadenes, per l'estat de la carretera, o quan ho indiqui Trànsit, aquestes hauran de col· locar a les rodes motrius. Traieu les cadenes tan aviat desaparegui la neu o gel.

  • No segueixi amb una alta capa neu a la carretera, acabarà danyant als baixos del seu vehicle. Aparqui en un lloc segur i seguiu les instruccions en el cas de parada a la carretera amb neu.


Embús del vehicle: Proveu balancejar el cotxe cap endavant i cap enrere utilitzant la segona marxa i la marxa enrere successives vegades.

Visibilitat eixugaparabrises: El truc de la patata dóna excel· lents resultats. Fregui mitjana patata per fora i per dins del cristall. Evitarà per fora l'aigua i per dins que s'entestin els vidres. Enfocament les sortides d'aire interiors cap al parabrisa i finestretes, per evitar l'entelament. Enceneu vidre tèrmic posterior.

Parada de vehicle amb neu:
Avisar: Contactar als
Serveis d'Emergència a través del mòbil, indicant la posició del seu vehicle. Això és molt important si per la carretera per on circula no hi ha molt trànsit.

Calefacció: Arrencada i mantingui el motor encès amb la calefacció del vehicle periòdicament per mantenir la temperatura a l'interior del vehicle. Controli periòdicament, sortint del cotxe, si el tub d'escapament ha estat obstruït per la neu. D'estar obstruït correria el risc d'enverinament cada vegada que inicieu el vehicle i estigui dins del cotxe amb tot tancat.

Informació: Proveu obtenir informació a través del telèfon mòbil i la ràdio. Administri i planifiqui les seves existències de combustible, beguda i menjar.

Deixar capa de neu al cotxe: No tregui la neu que caigui damunt del seu vehicle fins que no es disposi a arrancar de nou. Aquesta neu actua d'aïllant de baixades extremes de temperatures a l'exterior del seu vehicle.

Arrencada i sortida: Quan arrenqui el seu vehicle faci la sortida amb la segona marxa.


A tener en cuenta...
El hielo es un elemento muy negativo para el tráfico, incluso para el de peatones. Se forma en poco tiempo y es difícil advertir con tiempo su presencia. Por eso, en los días de mucho frío, hay que adoptar precauciones en lugares sombríos, puentes y zonas expuestas a corrientes, empleando gran suavidad en el uso del freno.

Consejos...
Información
: Infórmese previamente de las previsiones del tiempo y del estado de las carreteras por las que piensa circular. Valore la urgencia del desplazamiento que piensa realizar y los riesgos de acuerdo con las predicciones oficiales.

Condiciones de hielo y nieve: Considere que con una temperatura exterior al coche que no supere los 4ºC se incrementa el riesgo de que puedan aparecer placas de hielo y/o nieve, en condiciones de humedad o de lluvia. Conducir en estas condiciones es extremadamente peligroso, especialmente para aquellos conductores de zonas secas y cálidas no acostumbrados a este tipo de contingencias en carretera. Extreme la precaución de madrugada o a primera hora de la mañana ya que hay más probabilidades de encontrar hielo.

Equipamiento: Vaya convenientemente equipado, piense en una conducción que se tenga que hacer en condiciones extremas por causas no previstas:

  • Depósito lleno de combustible, reposte con frecuencia. Le dará estabilidad al coche aparte de autonomía para la calefacción.

  • Cadenas. Aprenda como ponerlas y acuérdese de llevar la señalización obligatoria para le momento de ponerlas.

  • Teléfono móvil y cargador.

  • Líquidos y alimentos. Lleve una patata cruda.

  • Calzado y ropa adecuada para nieve o hielo.

  • Equipamiento general (chalecos, triángulo...)

  • Revise los anticongelantes o refrigerantes de los depósitos con líquidos.

  • Neumáticos con la presión adecuada.

  • Verifique que los soportes de los parabrisas funcionan correctamente.


Frenos: Reduzca la velocidad en condiciones de hielo o nieve y evite frenazos bruscos. Pueden ser muy peligrosos. El pedal del freno debe pisarse con mucha suavidad. En caso de que su vehículo este equipado con frenos ABS, pise el pedal a fondo. Si ha perdido el control del vehículo, intente controlarlo con el volante, levantando el pie del acelerador y sin recurrir al freno.

Derrapes: Su su coche derrapa gire el volante hacia el lado al que ha girado la parte trasera de su coche y enderece. No frene.

Circulación: Si las condiciones le permiten conducir siga los siguientes consejos:

  • Mientras circule en condiciones de escasa nieve, con neumáticos o cadenas adecuadas, intente circular por la parte de la carretera por donde exista nieve virgen, evite circular por las marcas por donde han circulado otros vehículos.

  • Incremente la distancia de seguridad con respecto a otros vehículos que estén circulando.

  • En los casos en los que deba utilizar cadenas, por el estado de la carretera, o cuando lo indique Tráfico, estas deberán colocarse en las ruedas motrices. Retire las cadenas tan pronto desaparezca la nieve o hielo.

  • No siga con una alta capa nieve en la carretera, terminará dañando los bajos de su vehículo. Aparque en un lugar seguro y siga las instrucciones en el caso de parada en carretera con nieve.


Atasco del vehículo: Intente balancear el coche hacia delante y hacia atrás utilizando la segunda marcha y la marcha atrás sucesivas veces.

Visibilidad limpiaparabrisas: El truco de la patata da excelentes resultados. Frote media patata por fuera y por dentro del cristal. Evitará por fuera el agua y por dentro que se empeñen los cristales. Enfoque las salidas de aire interiores hacia el parabrisas y ventanillas, para evitar el empañamiento. Encienda la luneta térmica trasera.

Parada de vehículo con nieve:
Avisar: Contactar a los Servicios de Emergencia a través del móvil, indicando la posición de su vehículo. Esto es muy importante si por la carretera por donde circula no hay mucho tráfico.

Calefacción: Arranque y mantenga el motor encendido con la calefacción del vehículo periódicamente para mantener la temperatura en el interior del vehículo. Controle periódicamente, saliendo del coche, si el tubo de escape ha sido obstruido por la nieve. De estar obstruido correría el riesgo de envenenamiento cada vez que encienda el vehículo y esté dentro del coche con todo cerrado.

Información: Intente obtener información a través del teléfono móvil y la radio. Administre y planifique sus existencias de combustible, bebida y comida.

Dejar capa de nieve en el coche: No quite la nieve que caiga encima de su vehículo hasta que no se disponga a partir nuevamente. Esa nieve actúa de aislante de bajadas extremas de temperaturas en el exterior de su vehículo.

Arranque y salida: Cuando arranque su vehículo haga la salida con la segunda marcha.

 
 
 
 
 
 
 

Amb Boira / Con Niebla


15/06/2014


A tenir en compte ...
En temps fred i humit sol aparèixer en algunes zones la boira, fenomen meteorològic que redueix dràsticament la velocitat. En la seva presència, cal disminuir la velocitat i augmentar la distància de seguretat. Cal encendre l'enllumenat i no guiar-se per falses referències, ja que la boira desfigura la realitat.

Consells ...
Enceneu els llums d'encreuament i, si en té, l'enllumenat antiboira per veure bé i ser vistos.

No utilitzeu mai els llums llargs. La boira densa produeix un efecte mirall creant la il· lusió que un vehicle en sentit contrari va a xocar amb el nostre, quan el que estem veient, en realitat, són els nostres propis feixos de llum reflectits.

Adapti la velocitat i la distància de seguretat en funció de la visibilitat.
La Direcció General de Trànsit (DGT) parla de la regla 3V: Visibilitat = Velocitat = Vehicle davanter. És a dir, amb una visibilitat de 50 metres el millor és circular a 50 quilòmetres per hora i separar 50 metres del vehicle que ens precedeix.

Comproveu el funcionament dels eixugaparabrises.

No freni bruscament i eviti avançaments.

En cas de qualsevol incidència, enceneu immediatament els intermitents d'emergència, fars i enllumenat antiboira.

Si la boira és molt densa prengui com a referència les marques vials de la dreta de la calçada.

En Autopista i Autovia circuli sempre pel carril dret.


A tener en cuenta...
En tiempo frío y húmedo suele aparecer en algunas zonas la niebla, fenómeno meteorológico que reduce drásticamente la velocidad. En su presencia, hay que disminuir la velocidad y aumentar la distancia de seguridad. Es preciso encender el alumbrado y no guiarse por falsas referencias, ya que la niebla desfigura la realidad.

Consejos...
Encienda las luces de cruce y, si dispone de él, el alumbrado antiniebla para ver bien y ser vistos.

No utilice nunca las luces largas. La niebla densa produce un efecto espejo creando la ilusión de que un vehículo en sentido contrario va a colisionar con el nuestro, cuando lo que estamos viendo, en realidad, son nuestros propios haces de luz reflejados.

Adapte la velocidad y la distancia de seguridad en función de la visibilidad.
La Dirección General de Tráfico (DGT) habla de la regla 3V: Visibilidad=Velocidad=Vehículo delantero. Es decir, con una visibilidad de 50 metros lo mejor es circular a 50 kilómetros por hora y separarnos 50 metros del vehículo que nos precede.

Compruebe el funcionamiento de los limpiaparabrisas.

No frene bruscamente y evite adelantamientos.

En caso de cualquier incidencia, encienda inmediatamente los intermitentes de emergencia, faros y alumbrado antiniebla.

Si la niebla es muy densa tome como referencia las marcas viales de la derecha de la calzada.

En Autopista y Autovía circule siempre por el carril derecho.

Amb Calamarsa / Con Granizo


15/06/2014


Consells...

Mantenir atenció permanent davant els possibles relliscades.

Encendre els llums d'encreuament per ser vistos.

Disminuir lentament la velocitat i evitar tocar el fre.

Evitar acceleracions, desacceleracions i avançaments.

Augmentar la distància de seguretat.

Si cal, aturar el cotxe fora de la calçada.


Consejos...
Mantener atención permanente ante los posibles patinazos.

Encender las luces de cruce para ser vistos.

Disminuir lentamente la velocidad evitando tocar el freno.

Evitar aceleraciones, deceleraciones y adelantamientos.

Aumentar la distancia de seguridad.

Si es necesario, detener el coche fuera de la calzada.

 
 
 
 
 
 
 

Aquaplanning / Aquaplanning


15/06/2014


A tenir en compte...

Quan l'aigua existent en la calçada és abundant, els pneumàtics perden adherència i el vehicle patina sense control: és el aquaplanning, perillós fenomen que s'accentua quan el dibuix de les rodes està desgastat o la velocitat és excessiva. El aquaplanning és la veritable causa de molts accidents que els conductors atribueixen erròniament a fallades en la direcció.

Consells...
Tres són els factors que fan que es produeixi el
Aquaplanning:

  • El mal estat dels pneumàtics.

  • Una carretera amb massa aigua embassada.

  • Una velocitat excessiva.


Quan circulem excessivament ràpid en una carretera mullada, el dibuix del pneumàtic no pot evacuar l'aigua amb suficient rapidesa i la roda patina sobre la superfície mullada. El vehicle es domina amb dificultat.

El
Aquaplanning és la veritable causa de molts accidents que, però, s'atribueixen erròniament a fallades en la direcció. Per prevenir cal usar pneumàtics en bones condicions i reduir la velocitat en dies de pluja.


A tener en cuenta...
Cuando el agua existente en la calzada es abundante, los neumáticos pierden adherencia y el vehículo patina sin control: es el aquaplanning, peligroso fenómeno que se acentúa cuando el dibujo de las ruedas está desgastado o la velocidad es excesiva. El aquaplanning es la verdadera causa de muchos accidentes que los conductores atribuyen erróneamente a fallos en la dirección.

Consejos...
Tres son los factores que hacen que se produzca el Aquaplanning:

  • El mal estado de los neumáticos.

  • Una carretera con demasiada agua embalsada.

  • Una velocidad excesiva.


Cuando circulamos excesivamente rápido en una carretera mojada, el dibujo del neumático no puede evacuar el agua con suficiente rapidez y la rueda patina sobre la superficie mojada. El vehículo se domina con dificultad.

El Aquaplanning es la verdadera causa de muchos accidentes que, sin embargo, se atribuyen erróneamente a fallos en la dirección. Para prevenirlo hay que usar neumáticos en buenas condiciones y reducir la velocidad en días de lluvia.

Enlluernament del Sol / Deslumbramiento del Sol


15/06/2014


A tenir en compte...

Conduir amb bon temps no sol oferir més complicacions. No obstant això, el Sol, sobretot en determinades èpoques de l'any que es troba molt baix; pot ser molt molest per als conductors.

Consells...
És convenient tenir sempre en el vehicle un parell d'ulleres adequades, netes i sempre a mà per poder accedir-hi sense perdre de vista la carretera.

Convé tenir sempre en compte la possibilitat de patir un enlluernament pel Sol de cara, sobretot si ens disposem a iniciar maniobres de risc com els avançaments.

Cal prevenir la possibilitat de enlluernaments també quan sortim d'una zona ombrívola o d'un túnel a una altra assolellada.

Cal preveure que també els altres conductors i conductores amb què ens creuem poden veure enlluernats i realitzar sobtades maniobres que ens poden afectar.


A tener en cuenta...
Conducir con buen tiempo no suele ofrecer mayores complicaciones. Sin embargo, el Sol, sobre todo en determinadas épocas del año que se encuentra muy abajo; puede ser muy molesto para los conductores.

Consejos...
Es conveniente tener siempre en el vehículo un par de gafas adecuadas, limpias y siempre a mano para poder acceder a ellas sin perder de vista la carretera.

Conviene tener siempre en cuenta la posibilidad de sufrir un deslumbramiento por el Sol de frente, sobre todo si nos disponemos a iniciar maniobras de riesgo como los adelantamientos.

Hay que prevenir la posibilidad de deslumbramientos también cuando salimos de una zona sombría o de un túnel a otra soleada.

Hay que prever que también los otros conductores y conductoras con los que nos cruzamos pueden verse deslumbrados y realizar súbitas maniobras que nos pueden afectar.

Conducció Nocturna / Conducción Nocturna


15/06/2014


A tenir en compte...

La nit és perillosa per conduir. La meitat dels accidents tenen lloc en aquestes hores, tot i que en elles només es desenvolupa una sisena part del trànsit total. La disminució de la capacitat visual i enlluernaments originen incerteses i riscos.

Consells...
La capacitat visual de qualsevol conductor o conductora, inclosos els joves, es veu minvada en aproximadament un 10% durant la nit.

Els motoristes han de canviar la pantalla del casc quan aquesta no es troba en perfectes condicions. De nit, una pantalla ratllada difumina la llum, produeix reflexos i, per tant, disminueix notablement la visibilitat.


A tener en cuenta...
La noche es peligrosa para conducir. La mitad de los accidentes ocurren en esas horas, a pesar de que en ellas sólo se desenvuelve una sexta parte del tráfico total. La disminución de la capacidad visual y deslumbramientos originan incertidumbres y riesgos.

Consejos...
La capacidad visual de cualquier conductor o conductora, incluidos los jóvenes, se ve mermada en aproximadamente un 10% durante la noche.

Los motoristas deben cambiar la pantalla del casco cuando ésta no se encuentra en perfectas condiciones. De noche, una pantalla rayada difumina la luz, produce reflejos y, por consiguiente, disminuye notablemente la visibilidad.

Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


15/06/2014

 
Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
Consells: SV-Vacances
Consejos: SV-Vacacional

...Tornar a / Volver a
Apartat I
Apartado I

Índex Consells
Índice Consejos

Anar a / Ir a...
Consells: SV-Estacional
Consejos: SV-Estacional

Anar a / Ir a...
Apartat III
Apartado III

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad