Drogues / Drogas - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Drogues / Drogas

TRÁFICO Y SEG. VIAL

Drogues i Estupefaents
Drogas y Estupefacientes

Icono - Drogas

Controls de Drogues i estupefaents i Informació General, en l'àmbit de la Ciutat de Lleida.
Controles de Drogas y Estupefacientes
e Información General, en el ámbito de la Ciudad de Lleida.

Controls de Drogues / Controles de Drogas


15/07/2014


Per part de les Seccions de Motoristes i Atestats principalment, es realitzen contínuament Controls d'Alcoholèmia, també anomenats "Punts de Verificació d'Alcoholèmia", en llocs específics de la Ciutat, sobretot els caps de setmana i en horari nocturn,
També es poden realitzar Proves de Drogues per part de la Secció d'Atestats, als conductors, Vianants, etc ... implicats en Accident de Circulació.

Com a norma general, els Controls de Drogues van units als Controls d'Alcoholèmia.


Por parte de las Secciones de Motoristas y Atestados principalmente, se realizan contínuamente Controles de Alcoholemia, también llamados "Puntos de Verificación de Alcoholemia", en lugares específicos de la Ciudad, sobre todo los Fines de Semana y en horario nocturno,
También se pueden realizan Pruebas de Drogas por parte de la Sección de Atestados, a los Conductores, Peatones, etc... implicados en Accidente de Circulación.

Como norma general, los Controles de Drogas van unidos a los Controles de Alcoholemia.

Informació General / Información General


15/07/2014


Les Drogues i la conducció és un tema bastant desconegut pels conductors, per això en aquest apartat s'intentarà explicar tot el relacionat amb el consum de drogues i els efectes en la conducció.

Drogues i Conducció.

Efectes de les Drogues. Existeixen diferents tipus de drogues, cadascuna d'elles té uns efectes determinats sobre el cos humà. Les més habituals són:

  • Cannabis: Alteracions visuals i de comportament. Primer actua com un estimulant i després, com depressor. Redueix la capacitat de reacció, de concentració i els reflexos.

  • Cocaïna: Estimulant i euforitzant. Redueix la sensació de fatiga i son. Augmenta la sensació de benestar. Dilatació de pupil· les. Taquicàrdia. Redueix els reflexos, la coordinació i provoca problemes auditius i visuals.

  • Morfina i derivats: Depressors. Fatiga. Somni. Redueixen la capacitat de reacció. Allarguen els temps de reacció.

- - -

  • Combinacions: Barrejar drogues d'abús amb alcohol, multiplica el risc. En el cas de la cocaïna, pot produir fins i tot la mort sobtada.

  • Consum Crònic: A partir dels 3 mesos, es produeixen alteracions cognitives i de comportament, que fa que es resolguin malament les situacions imprevistes al volant.


Test o Proves de Drogues.

Drets i Obligacions. Els Controls d'Alcoholèmia i de Drogues es realitzen per prevenir conductes de risc i possibles accidents. El nombre d'aquestes proves augmenta en Campanyes específiques i períodes d'Estiu, Nadal i Caps de Setmana.

Sanció Administrativa / Delicte.

  • Sanció Administrativa: Segons la Llei de Seguretat Viària, la conducció de vehicles sota els efectes d'estupefaents, psicotròpics i qualsevol altra substància d'efectes anàlegs.

       També negar-se a complir l'obligació de sotmetre a les proves d'alcoholèmia es tipifica com a molt greu.
       Per a les infraccions molt greus, la sanció es tipifica en 500 euros, juntament amb la privació del dret a conduir entre un (1) i quatre (4) anys.

  • Delicte: Segons el Codi Penal, es considera Delicte la conducció sota els efectes d'estupefaents, psicotròpics i qualsevol altra substància d'efectes anàlegs. Ha de ser castigat amb la pena de presó de tres (3) a sis (6) mesos i treballs en benefici de la comunitat de trenta-un (31) a noranta (90) dies, i en qualsevol cas, a la de privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors per temps superior a un (1) i fins a quatre (4) anys.


Judicis Ràpids.

Són processos de curta durada que tenen com a objectiu evitar demores en la tramitació d'assumptes per infraccions penals de menor gravetat.
En cas de tractar-se de Delictes contra la Seguretat del Trànsit, hi ha un Procés Especial per a l'enjudiciament ràpid dels mateixos, que en certs casos permet el seu enjudiciament immediat.
Aquests nous procediments es basen en la concentració d'actuacions davant el jutjat de guàrdia, de manera que en un curt periode de temps els Delictes han de quedar íntegrament instruïts i preparats per al Judici, que tindrà lloc dins d'un termini màxim de quinze (15 ) dies.
Amb ells s'aconsegueix l'acceleració de la investigació i enjudiciament dels delictes. En aquells casos en què s'apliquen aquests procediments, la policia judicial i l'Administració de Justícia de dur a terme actuacions ràpides en la investigació, reunint totes les proves necessàries perquè el Delicte es pugui enjudiciar amb celeritat, i assegurant a la vegada que el denunciat en tot moment conegui els seus Drets, estigui assistit legalment, i en definitiva, pugui desenvolupar una completa defensa. Es tracta d'una nova forma d'actuar de la Policia Judicial i l'Administració de Justícia, d'aplicació en tots els jutjats d'Espanya.


Las Drogas y la conducción es un tema bastante desconocido por los Conductores, por eso en este apartado se intentará explicar todo lo relacionado con el consumo de drogas y los efectos en la conducción.

Drogas y Conducción.


Efectos de las Drogas.
Existen distintos tipos de Drogas, cada una de ellas tiene unos efectos determinados sobre el cuerpo humano. Las más habituales son:

  • Cannabis: Alteraciones visuales y de comportamiento. Primero actúa como un estimulante y luego, como depresor. Reduce la capacidad de reacción, de concentración y los reflejos.

  • Cocaína: Estimulante y euforizante. Reduce la sensación de fatiga y sueño. Aumenta la sensación de bienestar. Dilatación de pupilas. Taquicardia. Reduce los reflejos, la coordinación y provoca problemas auditivos y visuales.

  • Morfina y derivados: Depresores. Fatiga. Sueño. Reducen la capacidad de reacción. Alargan los tiempos de reacción.

- - -

  • Combinaciones: Mezclar drogas de abuso con alcohol, multiplica el riesgo. En el caso de la cocaína, puede producir incluso la muerte súbita.

  • Consumo Crónico: A partir de los 3 meses, se producen alteraciones cognitivas y de comportamiento, que hace que se resuelvan mal las situaciones imprevistas al volante.


Test o Pruebas de Drogas.

Derechos y Obligaciones.
Los Controles de Alcoholemia y de Drogas se realizan para prevenir conductas de riesgo y posibles accidentes. El número de estas pruebas aumenta en Campañas específicas y periodos de Verano, Navidad y Fines de Semana.

Sanción Administrativa / Delito.

  • Sanción Administrativa: Según la Ley de Seguridad Vial, la conducción de vehículos bajo los efectos de estupefacientes, psicotrópicos y cualquier otra sustancia de efectos análogos.

      También negarse a cumplir la obligación de someterse a las pruebas de alcoholemia se tipifica como muy grave.
      Para las infracciones muy graves, la sanción se tipifica en 500 Euros, junto con la privación del derecho a conducir entre uno (1) y cuatro (4) años.

  • Delito: Según el Código Penal, se considera Delito la conducción bajo los efectos de estupefacientes, psicotrópicos y cualquier otra sustancia de efectos análogos.

Será castigado con la pena de prisión de tres (3) a seis (6) meses  y trabajos en beneficio de la comunidad de treinta y uno (31) a noventa (90) días, y en cualquier caso, a la de privación del derecho a conducir vehículos a motor y ciclomotores por tiempo superior a uno (1) y hasta cuatro (4) años.


Juicios Rápidos.

Son procesos de corta duración que tienen como objetivo evitar demoras en la tramitación de asuntos por infracciones penales de menor gravedad.
En caso de tratarse de Delitos contra la Seguridad del Tráfico, existe un Proceso Especial para el enjuiciamiento rápido de los mismos, que en ciertos casos permite su enjuiciamiento inmediato.
Estos nuevos procedimientos se basan en la concentracion de actuaciones ante el Juzgado de Guardia, de manera que en un corto perido de tiempo los Delitos han de quedar integramente instruidos y preparados para el Juicio, que tendrá lugar dentro de un plazo máximo de quince (15) días.
Con ellos se consigue la aceleración de la investigación y enjuiciamiento de los Delitos. En aquellos casos en que se aplican estos Procedimientos, la Policía Judicial y la Administración de Justicia deben llevar a cabo actuaciones rápidas en la investigación, reuniendo todas las pruebas necesarias para que el Delito se pueda enjuiciar con celeridad, y asegurando a la vez que el Denunciado en todo momento conozca sus Derechos, esté asistido legalmente, y en definitiva, pueda desarrollar una completa defensa. Se trata de una nueva forma de actuar de la Policia Judicial y la Administración de Justicia, de aplicación en todos los Juzgados de España.

 
 
 
 
 
 
 

Prova de Drogues / Prueba de Drogas


15/07/2014

[En más abajo]


Qüestions prèvies:

De conformitat amb el que estableix el Reglament General de Circulació (art. 28) i la Llei d'Enjudiciament Criminal (art. 796.1.7 ª), es pot establir el següent protocol d'actuació orientat a l'homogeneïtzació de la realització de les proves de detecció de drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotròpiques en els diferents supòsits:

Informacions prèvies i test salival (Pas 1):
En primer lloc i un cop detingut el vehicle, s'informarà al seu conductor de les proves a què serà sotmès i de la causa de legitimació per a les mateixes (art.21 RGC). Per això, haurà de ser informat dels següents:

  • Que les proves consistiran normalment en la realització d'un test salival i, en la presa d'una segona mostra de saliva en quantitat suficient, que serà analitzada en laboratori homologat, garantint la cadena de custòdia.

  • Del dret a repetir les proves a efectes de contrast, que podran consistir en un reconeixement mèdic i anàlisis clíniques que el metge forense, titular experimentat o personal facultatiu estimin més adequats (art. 27.1.a RGC).

  • Del dret a formular les al · legacions i observacions tingui per convenient, i

  • Que la negativa a sotmetre a les proves legalment establertes per a la comprovació de la presència de drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotròpiques pot ser castigada amb les penes de presó de sis mesos a un any i privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors per temps superior a un i fins a quatre anys (art. 383 CP).


Realitzades aquestes informacions, se li requerirà perquè practiqui la primera de les proves a què serà sotmès, consistent en l'obtenció d'una mostra de saliva, informant al seu torn del caràcter obligatori (art. 796.1.7 ª LECr) i indiciari de la mateixa, podent obtenir per part d'aquest una triple resposta:

  • Que decideixi no sotmetre: En aquest cas es reiterarà la sol · licitud en diferents ocasions, havent de diligenciar les mateixes a fi de comprovar de manera fefaent la voluntat de l'obligat, consignant en acta tals manifestacions i adjuntant la mateixa a l'atestat que s'haurà d'instruir per un presumpte delicte contra la seguretat viària de l'art. 383 CP, davant la negativa manifesta per part del conductor.

  • Així mateix s'unirà a aquest atestat policial, una acta on es reflecteixin els signes externs observats en el requerit, que serà confeccionat pels policies intervinents i, en el qual es faran constar, totes aquelles apreciacions que denoten el consum per part d'aquest de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, per si l'autoritat judicial aprecia indicis de la comissió del tipus penal recollit en l'art. 379.2 CP.

  • Que decideixi sotmetre, però que per diferents motius no ho pugui fer: En aquest cas, es procedirà per part dels intervinents de conformitat amb el pas 3 ia continuació, amb el procediment establert per a l'exercici del dret de contrast.

  • Que decideixi sotmetre: Un cop obtingut el consentiment per part del requerit, es procedirà a l'obtenció d'una mostra de fluid oral, la qual es recollirà mitjançant el dispositiu test utilitzat per a la detecció.


En cas que la mostra indiqui un resultat positiu en drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, la mateixa donat el seu caràcter indiciari, ens servirà per formar la presumpció que el sotmès ha ingerit les substàncies descrites, si bé, no serveix per acreditar el grau d'ingesta, ni tampoc la influència que sobre la persona han produït. Per això, s'haurà de continuar amb el desenvolupament de les proves i iniciar el Pas 2.
Si la mostra dóna un resultat negatiu, haurà d'apreciar si el sotmès presenta signes i un comportament que permeti raonablement presumir que ha conduït sota la influència de begudes alcohòliques, requerint per sotmetre a les proves legalment establertes per a la comprovació de les taxes d'alcoholèmia.
Si no presenta signes i el resultat del test alcoholimètric dóna un resultat negatiu, es donarà per finalitzada la intervenció i amb això la pràctica de les proves, actuant en la forma establerta, en cas de presentar signes o que el resultat del test descrit doni un resultat positiu.

Presa de mostra de saliva (Pas 2):
Concretats els extrems del pas anterior i sempre que el conductor sotmès llanci un resultat positiu o presenti signes d'haver consumit les substàncies referides, es procedirà per part dels intervinents al requeriment per a la presa d'una mostra de saliva de naturalesa probatòria, que serà analitzada en laboratori homologat, garantint la cadena de custòdia.

Després de la informació del caràcter obligatori d'aquest acte i per tant, de les conseqüències que es poden originar per la seva negativa, podrem obtenir per part del requerit una triple resposta:

  • Que decideixi no sotmetre: En aquest cas, es procedirà de conformitat amb el que estableix per a aquest mateix supòsit en el Pas 1, afegint al cos de l'atestat, una diligència on es faci constar el resultat llançat pel test indiciari.

  • Que decideixi sotmetre, però que per diferents motius no ho pugui fer: En aquest cas, igual que s'ha indicat per a aquest mateix supòsit en el Pas 1, es procedirà per part dels intervinents de conformitat amb el Pas 3 ia continuació, amb el procediment establert per a l'exercici del dret de contrast.

  • Que decideixi sotmetre: Un cop obtingut el consentiment per part del requerit, es procedirà a l'obtenció d'una segona mostra de fluid oral, si bé aquesta vegada, es recollirà en el dispositiu específic per al seu trasllat, procedint in situ i en presència del sotmès , a segellar el mateix mitjançant la col.locació d'una etiqueta de precinte ia la confecció de l'acta de cadena de custòdia que acompanyarà la mostra.


Acta de signes externs (Pas 3):
A continuació, es procedirà per part dels policies intervinents, a descriure de manera detallada i el més precisa possible, els signes i manifestacions observades en el requerit durant el desenvolupament de totes les proves, plasmant aquestes observacions en una acta de signes externs que hi haurà d'adjuntar-a l'atestat policial.

Així mateix, hauran discernir si el sotmès presenta signes que poguessin haver influït en la conducció, podent-se obtenir una doble resposta:

  • Que el sotmès presenti signes d'haver conduït sota la influència de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. En aquest cas, es procedirà a la imputació d'un presumpte delicte contra la seguretat viària de l'art. 379.2 CP, donant lloc a la instrucció de l'atestat policial per aquests fets, havent d'incloure en el mateix, més de l'acta esmentada, el resultat de l'examen analític de la segona mostra de saliva.

  • Que el sotmès no presenti els signes esmentats al paràgraf anterior. En aquest cas i sempre que els resultats del test indiciari salival llancin un resultat positiu ia costa de la seva confirmació per part del laboratori homologat, es procedirà pels actuants a la formulació d'un butlletí de denúncia per conduir havent ingerit o incorporat a l'organisme psicotròpics, estimulants o altres substàncies anàlogues, al qual s'haurà d'adjuntar l'acta de signes externs que presenti el sotmès.


Segons doctrina majoritària, en aquest punt es complirien els pressupostos típics establerts en l'art. 379.2 CP, atès que en el mateix es contempla com a pressupost de fet la influència. Així i i sempre que el requerit no pugui practicar el test salival al · ludit en els passos anteriors, o bé exerciti el seu dret de contrast, s'hauran d'executar els Passos 4 i 5 descrits a continuació.

Reconeixement Mèdic (Pas 4):
Consistirà fonamentalment en el reconeixement mèdic de l'obligat, podent-se dur a terme in situ a través d'una unitat mòbil medicalitzada o, al Centre o Institut Mèdic al que sigui traslladat aquell.
Al seu torn, i per al supòsit en què el conductor no hagi pogut sotmetre a l'anàlisi salival, aquest podrà decidir sotmetre o no al reconeixement descrit, havent de ser novament informat de les conseqüències de l'oposició a la seva realització.

Realitzada aquesta informació es presenten dues opcions:

  • Que decideixi no sotmetre: En aquest cas s'actuarà conforme al que estableix en el pas 1 per a aquest mateix supòsit.

  • Que decideixi sotmetre: Una vegada obtingut el consentiment del requerit, es procedirà per part del personal facultatiu designat al reconeixement mèdic, amb l'única finalitat de comprovar si presenta signes que denoten trobés sota els efectes de les substàncies per a les quals s'estan efectuant les proves .


Practicat el mateix, el personal facultatiu emetrà un informe mèdic en el qual es reflectiran totes aquelles observacions efectuades i un diagnòstic indicant el grau d'intoxicació per les substàncies descrites, podent obtenir un doble resultat:

  • Que el metge dictamini que la persona sotmesa no presenta signes de trobar-se sota la influència de les drogues: En aquest cas, es continuarà amb el Pas 5 a fi de comprovar la presència d'aquestes substàncies per si hi hagués d'actuar la via administrativa (art. 27.1 RGC).

  • Que el metge dictamini que la persona sotmesa presenta signes de trobar-se sota la influència de les drogues: En aquest cas, es continuarà amb el desenvolupament del procediment duent a terme el pas 5, tenint en compte que igual que es va ressenyar en l'apartat anterior i pel fet que la persona mostra signes de trobar-se sota la influència de les drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques constatats per personal facultatiu, es compleixen els pressupostos de tipus de l'art. 379.2 CP.


Per aquest motiu, haurà de confeccionar l'atestat policial pel presumpte delicte contra la seguretat viària ressenyat, al qual haurà d'adjuntar-còpia del comunicat mèdic de signes i l'acta de signes externs confeccionat pels policies intervinents.

D'altra banda, en el supòsit de l'exercici del dret de contrast del sotmès, se li practicarà reconeixement mèdic d'acord amb els dictats dels paràgrafs anteriors, tenint al seu torn naturalesa obligatòria que esdevé de la pròpia sol · licitud del seu exercici, podent presentar-se a aquests efectes una doble opció:

  • Que decideixi no sotmetre: En aquest cas es donarà per finalitzada la intervenció i amb això l'exercici del dret de contrast, procedint en la forma en què hagués donat lloc la atribució d'aquest dret.

  • Que decideixi sotmetre: Una vegada obtingut el consentiment del requerit, que d'altra banda ha de considerar-implícit a la sol · licitud de l'exercici del contrast, es procedirà per part del personal facultatiu designat al reconeixement mèdic, en els termes expressats en paràgrafs anteriors.


De la mateixa manera, es presentarà una doble opció respecte del dictamen mèdic pertinent, sent aquesta:

  • Que el metge dictamini que la persona sotmesa no presenta signes de trobar-se sota la influència de les drogues: En aquest cas, es continuarà amb el Pas 5 a fi de contrastar els resultats obtinguts per l'examen salival i d'aquesta manera comprovar la presència d'aquestes substàncies en l'organisme del sotmès (art. 27.1 RGC).

  • Que el metge dictamini que la persona sotmesa presenta signes de trobar-se sota la influència de les drogues: De la mateixa manera que indica el paràgraf anterior, es continuarà amb el desenvolupament del procediment duent a terme el pas 5, adjuntant a l'atestat originat pels fets, l'informe mèdic de signes externs.


Anàlisis clíniques (Pas 5):
Per tal de dotar a la investigació de drogues d'una major garantia i, en tot cas, com a pressupost essencial del dret de contrast a què ens venim referint al llarg d'aquest apartat, es requerirà conductor perquè consenti de conformitat amb el RGC (art. 28), la pràctica de les anàlisis clíniques que el metge forense o un altre titular experimentat, o personal facultatiu del Centre Sanitari o Institut Mèdic al que sigui traslladat, estimin més adequats, aconseguint aquest supòsit al cas en què es compti in situ amb una unitat mòbil medicalitzada.

A la vista de les manifestacions del requerit, podrem obtenir per la seva banda una doble resposta:

  • Que no consenti la pràctica de les anàlisis clíniques estimats: En aquest supòsit i per al cas en què aquest examen es presenti com l'única opció de comprovar la presència de drogues al requerit, s'actuarà de conformitat amb el que estableix l'art. 383 CP, instruint el corresponent atestat per un presumpte delicte contra la seguretat viària per negar-se a efectuar les proves de detecció de drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotròpiques reglamentàriament establertes, ja que del que estipula el Reglament General de Circulació (art. 28) s'extreu la necessitat de la realització d'aquestes anàlisis.

  • A més, hi haurà d'adjuntar a l'atestat, com ja s'ha indicat en paràgrafs anteriors, còpia del comunicat confeccionat pel personal facultatiu requerit en ocasió del reconeixement mèdic practicat i l'acta de signes externs emplenat pels policies intervinents, per si l'autoritat judicial estima convenient apreciar un presumpte delicte de conducció sota la influència de drogues tòxiques i altres substàncies previstes en l'art. 379.2 CP.

  • D'altra banda si la falta de consentiment es produeix dins de la materialització del dret de contrast dels resultats prèviament obtinguts, es donarà per finalitzat l'exercici d'aquest dret, procedint de la manera que va donar origen a aquest.

  • Que consenti la pràctica de les anàlisis clíniques estimats: En aquest cas, es procedirà de conformitat amb el que estableixi el personal facultatiu, ressenyant que encara que en la pràctica se sol decantar per l'anàlisi d'orina, haurà de incidir en la idoneïtat de l'extracció sanguínia o de fluid oral, atès que a través de la mateixa, es poden detectar un consum proper a la conducció.


Rebuts els resultats d'aquest per la instància policial, es procedirà si el resultat és positiu, a imputar al sotmès un presumpte delicte contra la seguretat viària per conduir sota la influència de les drogues tòxiques, de conformitat amb el que estableix l'art. 379.2 CP, adjuntant totes les actuacions al corresponent atestat policial.
No obstant això, cal matisar, que l'obligació de remissió dels resultats de les anàlisis clíniques de conformitat amb el que estableix la LECr (art. 796) recau en el personal facultatiu requerit, el qual, haurà de remetre aquests resultats pel mitjà més ràpid al Jutjat de Guàrdia, pel que en principi, els policies actuants no han de conèixer el resultat positiu o negatiu de les anàlisis, bastant per a la instrucció de l'oportú atestat per un presumpte delicte contra la seguretat viària de l'art. 379.2 CP, l'informe mèdic de signes externs confeccionat pel personal facultatiu.

En el cas en què el resultat de les anàlisis és negatiu i el conductor no presentés signes de trobar-se sota la influència d'aquest tipus de substàncies, es donarà per conclosa la intervenció.
Impossibilitat de consentir la pràctica de les proves.

En els casos en què la persona requerida a sotmetre a les proves de detecció de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques, es trobi en estat d'inconsciència i per tant, no puguem obtenir el seu consentiment de manera vàlida i eficaç per a la seva realització, haurà de suplir aquesta absència per part de l'autoritat judicial prèvia sol · licitud dels policies intervinents mitjançant ofici dirigit al Jutjat d'Instrucció en servei de guàrdia del lloc dels fets, als efectes de poder obtenir de les mostres biològiques extretes amb fins terapèutics al requerit , una anàlisi clínic que determini si l'esmentada persona ha ingerit o incorporat al seu organisme les substàncies descrites, així com els paràmetres i el grau d'intoxicació presentat.

En aquest sentit es manifesta la jurisprudència, la qual a través de diverses sentències com ara SSTC 25/2005 o 206/2007, interpreta que la utilització de mostres de sang obtingudes amb finalitats terapèutiques per a la investigació de delictes contra la seguretat viària, no vulnera els drets a la integritat física, ni a la intimitat personal, sempre que aquesta es faci per resolució judicial motivada.


Cuestiones previas:
De conformidad con lo establecido en el Reglamento General de Circulación (art. 28) y en la Ley de Enjuiciamiento Criminal (art. 796.1.7ª), se puede establecer el siguiente protocolo de actuación orientado a la homogeneización de la realización de las pruebas de detección de drogas tóxicas, estupefacientes y sustancias psicotrópicas en los diferentes supuestos:

Informaciones previas y test salival (Paso 1):
En primer lugar y una vez detenido el vehículo, se informará a su conductor de las pruebas a las que va a ser sometido y de la causa de legitimación para las mismas (art.21 RGC). Por ello, deberá ser informado de los siguientes extremos:

  • Que las pruebas consistirán normalmente en la realización de un test salival y, en la toma de una segunda muestra de saliva en cantidad suficiente, que será analizada en laboratorio homologado, garantizándose la cadena de custodia.

  • Del derecho a repetir las pruebas a efectos de contraste, que podrán consistir en un reconocimiento médico y análisis clínicos que el médico forense, titular experimentado o personal facultativo estimen más adecuados (art. 27.1.a RGC).

  • Del derecho a formular cuantas alegaciones y observaciones tenga por conveniente, y

  • De que la negativa a someterse a las pruebas legalmente establecidas para la comprobación de la presencia de drogas tóxicas, estupefacientes y sustancias psicotrópicas puede ser castigada con las penas de prisión de seis meses a un año y privación del derecho a conducir vehículos a motor y ciclomotores por tiempo superior a uno y hasta cuatro años (art. 383 CP).


Realizadas dichas informaciones, se le requerirá para que practique la primera de las pruebas a las que va a ser sometido, consistente en la obtención de una muestra de saliva, informándole a su vez del carácter obligatorio (Art. 796.1.7ª LECr) e indiciario de la misma, pudiendo obtener por parte de este una triple respuesta:

  • Que decida no someterse: En este caso se reiterará la solicitud en diferentes ocasiones, debiendo diligenciarse las mismas al objeto de comprobar de manera fehaciente la voluntad del obligado, consignando en acta tales manifestaciones y adjuntando la misma al atestado que se habrá de instruir por un presunto delito contra la seguridad vial del art. 383 CP, ante la negativa manifiesta por parte del conductor .

  • Asimismo se unirá a dicho atestado policial, un acta donde se reflejen los signos externos observados en el requerido, que será confeccionado por los policías intervinientes y, en el que se harán constar, todas aquellas apreciaciones que denoten el consumo por parte de éste de drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas, por si la Autoridad Judicial apreciara indicios de la comisión del tipo penal recogido en el art. 379.2 CP.

  • Que decida someterse, pero que por diferentes motivos no lo pueda hacer: En este caso, se procederá por parte de los intervinientes de conformidad con el paso 3 y a continuación, con el procedimiento establecido para el ejercicio del derecho de contraste.

  • Que decida someterse: Una vez obtenido el consentimiento por parte del requerido, se procederá a la obtención de una muestra de fluido oral, la cual se recogerá mediante el dispositivo test usado para la detección.


En caso de que la muestra indique un resultado positivo en drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas, la misma dado su carácter indiciario, nos servirá para formar la presunción de que el sometido ha ingerido las sustancias descritas, si bien, no sirve para acreditar el grado de ingesta, ni tampoco la influencia que sobre la persona han producido. Por ello, se deberá continuar con el desarrollo de las pruebas e iniciar el Paso 2.
Si la muestra arroja un resultado negativo, habrá de apreciarse si el sometido presenta signos y un comportamiento que permita razonablemente presumir que ha conducido bajo la influencia de bebidas alcohólicas, requiriéndole para someterse a las pruebas legalmente establecidas para la comprobación de las tasas de alcoholemia.
Si no presenta signos y el resultado del test alcoholimétrico arroja un resultado negativo, se dará por finalizada la intervención y con ello la práctica de las pruebas, actuando en la forma establecida, en caso de presentar signos o que el resultado del test descrito arroje un resultado positivo.

Toma de muestra de saliva (Paso 2):
Concretados los extremos del paso anterior y siempre que el conductor sometido arroje un resultado positivo o presente signos de haber consumido las sustancias referidas, se procederá por parte de los intervinientes al requerimiento para la toma de una muestra de saliva de naturaleza probatoria, que será analizada en laboratorio homologado, garantizándose la cadena de custodia.

Tras la información del carácter obligatorio de dicho acto y por consiguiente, de las consecuencias que se pueden originar por su negativa, podremos obtener por parte del requerido una triple respuesta:

  • Que decida no someterse: En este caso, se procederá de conformidad con lo establecido para este mismo supuesto en el Paso 1, añadiendo al cuerpo del atestado, una diligencia donde se haga constar el resultado arrojado por el test indiciario.

  • Que decida someterse, pero que por diferentes motivos no lo pueda hacer: En este caso, al igual que se ha indicado para este mismo supuesto en el Paso 1, se procederá por parte de los intervinientes de conformidad con el paso 3 y a continuación, con el procedimiento establecido para el ejercicio del derecho de contraste.

  • Que decida someterse: Una vez obtenido el consentimiento por parte del requerido, se procederá a la obtención de una segunda muestra de fluido oral, si bien esta vez, se recogerá en el dispositivo específico para su traslado, procediendo in situ y en presencia del sometido, a sellar el mismo mediante la colocación de una etiqueta de precinto y a la confección del acta de cadena de custodia que acompañará a la muestra.


Acta de signos externos (Paso 3):
A continuación, se procederá por parte de los policías intervinientes, a describir de manera detallada y lo más precisa posible, los signos y manifestaciones observadas en el requerido durante el desarrollo de todas las pruebas, plasmando dichas observaciones en un acta de signos externos que habrá de adjuntarse al atestado policial.

Asimismo, deberán discernir si el sometido presenta signos que pudieran haber influido en la conducción, pudiéndose obtener una doble respuesta:

  • Que el sometido presente signos de haber conducido bajo la influencia de drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas. En este caso, se procederá a la imputación de un presunto delito contra la seguridad vial del art. 379.2 CP, dando lugar a la instrucción del atestado policial por dichos hechos, debiendo incluir en el mismo, además del acta citada, el resultado del examen analítico de la segunda muestra de saliva.

  • Que el sometido no presente los signos aludidos en el párrafo anterior. En este caso y siempre que los resultados del test indiciario salival arrojen un resultado positivo y a expensas de su confirmación por parte del laboratorio homologado, se procederá por los actuantes a la formulación de un boletín de denuncia por conducir habiendo ingerido o incorporado al organismo psicotrópicos, estimulantes u otras sustancias análogas, al que se deberá adjuntar el acta de signos externos que presente el sometido.


Según doctrina mayoritaria, en este punto se cumplirían los presupuestos típicos establecidos en el art. 379.2 CP, dado que en el mismo se contempla como presupuesto de hecho la influencia. Aun así y siempre que el requerido no pueda practicar el test salival aludido en los pasos anteriores, o bien ejercite su derecho de contraste, se deberán ejecutar los Pasos 4 y 5 descritos a continuación.

Reconocimiento Médico (Paso 4):
Consistirá fundamentalmente en el reconocimiento médico del obligado, pudiéndose llevar a cabo in situ a través de una unidad móvil medicalizada o, en el Centro Sanitario o Instituto Médico al que sea trasladado aquel.
A su vez, y para el supuesto en el que el conductor no haya podido someterse al análisis salival, este podrá decidir someterse o no al reconocimiento descrito, debiendo ser nuevamente informado de las consecuencias de la oposición a su realización.

Realizada dicha información se presentan dos opciones:

  • Que decida no someterse: En este caso se actuará conforme a lo establecido en el paso 1 para este mismo supuesto.

  • Que decida someterse: Una vez obtenido el consentimiento del requerido, se procederá por parte del personal facultativo designado al reconocimiento médico, con la única finalidad de comprobar si presenta signos que denoten encontrase bajo los efectos de las sustancias para las que se están efectuando las pruebas.


Practicado el mismo, el personal facultativo emitirá un parte médico en el que se reflejarán todas aquellas observaciones efectuadas y un diagnóstico indicando el grado de intoxicación por las sustancias descritas, pudiendo obtenerse un doble resultado:

  • Que el médico dictamine que la persona sometida no presenta signos de encontrarse bajo la influencia de las drogas: En este caso, se continuará con el Paso 5 al objeto de comprobar la presencia de dichas sustancias por si hubiera de actuar la vía administrativa (art. 27.1 RGC).

  • Que el médico dictamine que la persona sometida presenta signos de encontrarse bajo la influencia de las drogas: En este caso, se continuará con el desarrollo del procedimiento llevando a cabo el Paso 5, teniendo en cuenta que al igual que se reseñó en el apartado anterior y debido a que la persona muestra signos de encontrarse bajo la influencia de las drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas constatados por personal facultativo, se cumplen los presupuestos de tipo del art. 379.2 CP.


Por dicho motivo, se deberá confeccionar el atestado policial por el presunto delito contra la seguridad vial reseñado, al que habrá de adjuntarse copia del parte médico de signos y el acta de signos externos confeccionado por los policías intervinientes.

Por otro lado, en el supuesto del ejercicio del derecho de contraste del sometido, se le practicará reconocimiento médico conforme a los dictados de los párrafos anteriores, teniendo a su vez naturaleza obligatoria que deviene de la propia solicitud de su ejercicio, pudiendo presentarse a estos efectos una doble opción:

  • Que decida no someterse: En este caso se dará por finalizada la intervención y con ello el ejercicio del derecho de contraste, procediendo en la forma en la que hubiere dado lugar la atribución de tal derecho.

  • Que decida someterse: Una vez obtenido el consentimiento del requerido, que por otro lado ha de considerarse implícito a la solicitud del ejercicio del contraste, se procederá por parte del personal facultativo designado al reconocimiento médico, en los términos expresados en párrafos anteriores.


Del mismo modo, se presentará una doble opción respecto del dictamen médico pertinente, siendo ésta:

  • Que el médico dictamine que la persona sometida no presenta signos de encontrarse bajo la influencia de las drogas: En este caso, se continuará con el Paso 5 al objeto de contrastar los resultados obtenidos por el examen salival y de esta manera comprobar la presencia de dichas sustancias en el organismo del sometido (art. 27.1 RGC).

  • Que el médico dictamine que la persona sometida presenta signos de encontrarse bajo la influencia de las drogas: Del mismo modo expresado en el párrafo anterior, se continuará con el desarrollo del procedimiento llevando a cabo el Paso 5, adjuntando al atestado originado por los hechos, el parte médico de signos externos.


Análisis clínicos (Paso 5):
Con el fin de dotar a la investigación de drogas de una mayor garantía y, en todo caso, como presupuesto esencial del derecho de contraste al que nos venimos refiriendo a lo largo de este apartado, se requerirá a conductor para que consienta de conformidad con el RGC (art. 28), la práctica de los análisis clínicos que el médico forense u otro titular experimentado, o personal facultativo del Centro Sanitario o Instituto Médico al que sea trasladado, estimen más adecuados, alcanzando dicho supuesto al caso en el que se cuente in situ con una unidad móvil medicalizada.

A la vista de las manifestaciones del requerido, podremos obtener por su parte una doble respuesta:

  • Que no consienta la práctica de los análisis clínicos estimados: En este supuesto y para el caso en el que dicho examen se presente como la única opción de comprobar la presencia de drogas en el requerido, se actuará de conformidad con lo establecido en el art. 383 CP, instruyendo el correspondiente atestado por un presunto delito contra la seguridad vial por negarse a efectuar las pruebas de detección de drogas tóxicas, estupefacientes y sustancias psicotrópicas reglamentariamente establecidas, toda vez que de lo estipulado en el RGC (art. 28) se extrae la necesidad de la realización de dichos análisis.

  • Además, habrá de adjuntarse al atestado, como ya se ha indicado en párrafos anteriores, copia del parte confeccionado por el personal facultativo requerido con ocasión del reconocimiento médico practicado y el acta de signos externos cumplimentado por los policías intervinientes, por si la Autoridad Judicial estima conveniente apreciar un presunto delito de conducción bajo la influencia de drogas tóxicas y demás sustancias contempladas en el art. 379.2 CP.

  • Por otro lado si la falta de consentimiento se produce dentro de la materialización del derecho de contraste de los resultados previamente obtenidos, se dará por finalizado el ejercicio de dicho derecho, procediendo de la forma que dio origen al mismo.

  • Que consienta la práctica de los análisis clínicos estimados: En este caso, se procederá de conformidad con lo que establezca el personal facultativo, reseñando que aunque en la práctica se suele decantar por el análisis de orina, habrá de incidirse en la idoneidad de la extracción sanguínea o de fluido oral, dado que a través de la misma, se pueden detectar un consumo próximo a la conducción.


Recibidos los resultados de este por la instancia policial, se procederá si el resultado es positivo, a imputar al sometido un presunto delito contra la seguridad vial por conducir bajo la influencia de las drogas tóxicas, de conformidad con lo establecido en el art. 379.2 CP, adjuntando todo lo actuado al correspondiente atestado policial.
No obstante, hay que matizar, que la obligación de remisión de los resultados de los análisis clínicos de conformidad con lo establecido en la LECr (art. 796) recae en el personal facultativo requerido, el cual, deberá remitir dichos resultados por el medio más rápido al Juzgado de Guardia, por lo que en un principio, los policías actuantes no tienen por qué conocer el resultado positivo o negativo de los análisis, bastando para la instrucción del oportuno atestado por un presunto delito contra la seguridad vial del art. 379.2 CP, el parte médico de signos externos confeccionado por el personal facultativo.

En el caso en el que el resultado de los análisis fuera negativo y el conductor no presentara signos de encontrarse bajo la influencia de este tipo de sustancias, se dará por concluida la intervención.
Imposibilidad de consentir la práctica de las pruebas.

En los casos en que la persona requerida a someterse a las pruebas de detección de drogas tóxicas, estupefacientes o sustancias psicotrópicas, se encuentre en estado de inconsciencia y por tanto, no podamos obtener su consentimiento de manera válida y eficaz para su realización, habrá de suplirse dicha ausencia por parte de la Autoridad Judicial previa solicitud de los policías intervinientes a través de oficio dirigido al Juzgado de Instrucción en servicio de Guardia del lugar de los hechos, a los efectos de poder obtener de las muestras biológicas extraídas con fines terapéuticos al requerido, un análisis clínico que determine si la citada persona ha ingerido o incorporado a su organismo las sustancias descritas, así como los parámetros y el grado de intoxicación presentado.

En este sentido se manifiesta la jurisprudencia, la cual a través de diversas sentencias tales como SSTC 25/2005 ó 206/2007, interpreta que la utilización de muestras de sangre obtenidas con fines terapéuticos para la investigación de delitos contra la seguridad vial, no vulnera los derechos a la integridad física, ni a la intimidad personal, siempre que esta se haga por resolución judicial motivada.

Aparells utilitzats en les Proves de Drogues /
Aparatos utilizados en las Pruebas de Drogas


15/07/2014


Actualment s'utilitzen Aparells de detecció de Drogues i Estupefaents, de la marca Dräger:

  • Dräger DrugTest 5000. Avançat aparell per prendre mostres de saliva de forma ràpida i fàcil. La mostra es pot analitzar immediatament per obtenir els resultats de forma instantània

  • Dräger DCD 5000. Amb aquest aparell es poden recollir mostres d'aprox. 0,4 ml de fluid oral, emmagatzemar i transportar


Actualmente se utilizan Aparatos de detección de Drogas y Estupefacientes, de la marca Dräger:

  • Dräger DrugTest 5000. Avanzado aparato para tomar muestras de saliva de forma rápida y fácil. La muestra se puede analizar de inmediato para obtener los resultados de forma instantánea

  • Dräger DCD 5000. Con este aparato se pueden recoger muestras de aprox. 0,4 ml de fluido oral, almacenarlas y transportarlas

Normativa / Normativa


15/07/2014

Properament / Próximamente

 

Reportatges i Articles d´Interès / Reportajes i Artículos de Interés


15/07/2014


Revista Trànsit i Seguretat Viària (DGT): / Revista Tráfico y Seguridad Vial (DGT):

Alcohol i Drogues: Controls / Alcohol y Drogas: Controles
Alcohol i Drogues: Efectes en la conducció / Alcohol y Drogas: Efectos en la conducción
Alcohol i Drogues: Estudis / Alcohol y Drogas: Estudios

Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


15/07/2014

 
Logo - Revista Tráfico y Seguridad Vial
Logo - Proyecto Druid
 
Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
Alcoholèmia
Alcoholemia

Índex Secció
Índice Sección

Anar a / Ir a...
Velocitat
Velocidad

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad