Seguretat Viària - Vacances / Seguridad Vial - Vacacional - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Seguretat Viària - Vacances / Seguridad Vial - Vacacional

CONSEJOS > Seguridad Vial

Àmbit Vacacional
Ámbito Vacances

Banner - Consells - Consejos

Consells Específics per a la seva Seguretat i de tota la família a la Carretera, en l'àmbit Vacacional.

Consejos Específicos para su Seguridad y de toda la familia en la Carretera, en el ámbito Vacacional.

 
 

Urgències / Urgencias: 112
Guàrdia Urbana / Policía Local: 092
Mossos d´Esquadra:
088
Cuerpo Nacional de Policía:
091
Guardia Civil:
062

 

Vacances Estiu / Vacaciones Verano


15/06/2014

[En más abajo]


Abans del Viatge:
El viatge anual de vacances és, per a molts vehicles (Turismes, Motocicletes, etc ...), la prova més dura a la qual s'enfronten cada any. Davant viatges curts per anar a la feina o la compra, aquest recorregut de centenars o milers de quilòmetres li posa al límit de les seves possibilitats. Que estigui ben revisat és fonamental per arribar a bon terme.

Turismes.
Direcció: És el mitjà que té el conductor per dirigir el vehicle. Per això, és fonamental controlar el seu estat davant folgances, sorolls, una duresa anormal en girar, vibracions o un desgast irregular dels pneumàtics.
Nivells, Cables i Corretges: Té una importància fonamental per refrigerar el motor o que arribi l'electricitat sense derivacions, etc... S'han de revisar els nivells de líquids (Oli, frens, eixugaparabrises, bateria, etc ...) l'estat i tensió de les corretges (especialment, la de distribució), del cablejat elèctric i filtres (Aire, motor, pol· len, etc...).
Carburació i Injecció: Davant estrebades durant la marxa, problemes en l'arrencada o un augment en el consum de combustible, revisar el sistema d'injecció (Carburació en els models més antics).
Parabrises: Sigui de dia o de nit, la necessitat de veure bé fa palesa la raó per la que s'ha de revisar l'estat del parabrisa (esquerdes, cops, etc ...) i dels elements que permeten netejar (escombretes, motor de neteja i dipòsit de líquid). Comprovar l'estat dels mateixos i el nivell de líquid.
Amortidors: No només és un sistema de confort per als passatgers, sinó que un mal estat d'aquests elements provoca notables increments en la distància de frenada, disminució d'adherència (especialment en corba) i enlluernaments als altres conductors, per l'altura de les nostres llums. La seva vida mitjana se situa en 70.000 Kms, però, amb la seva deterioració progressiva, el conductor sol
 "acostumar" al seu mal estat. Sorolls estranys en frenar o en corbes o que no torni amb normalitat a la seva posició després de recolzar sobre el cotxe són símptomes que han de portar a una revisió.
Frens: Els frens solen ser la 2
ª causa d'accidents per avaria mecànica. Davant sorolls o grinyols en frenar o si s'allarga la distància de frenada, mani revisar l'estat de pastilles, sabates, discos i nivell de líquid. No oblidi que alguns vehicles tenen testimoni de desgast de pastilles; faci-li cas.
Enllumenat: Els llums del vehicle serveixen per veure ... i per ser vistos i indicar als altres conductors les maniobres que es van a realitzar. Per això, revisar que funcionin tots els pilots (Curtes, llargues, posició, intermitents, frens, marxa enrere, antiboira, etc ...) davanters i posteriors i l'alçada dels fars, ja que, en creuar-nos amb altres vehicles, podem delumbrar.
Especial Atenció als Pneumàtics: Un estudi realitzat pel RACE i Goodyear, revela que un milió de vehicles (4% a Espanya), circulen amb defectes molt greus en els pneumàtics i en tres de cada quatre accidents es detecten fallades en aquests elements. La seva duracción oscil · la entre 30.000 i 50.000 Kms (4 a 6 anys), en funció de l'estil de conducció i tipus de carretera que recorrin, però el seu desgast és progressiu. Per això el conductor va "adaptant" a la progressiva pèrdua d'adherència i l'increment de la distància de frenada. A més pocs conductors controlen periòdicament la pressió i estat dels seus pneumàtics. No obstant això, amb un simple examen ocular pot comprovar la profunditat del dibuix (1,6 mm mínim), evitar problemes i detectar altres irregularitats del vehicle:

-Desgast en un sol lateral: Alineació incorrecta.
-Desgast central: Excés de pressió d'inflat.
-Desgast en ambdós laterals: Pressió d'inflat baixa.
-Desgasts irregulars: Suspensions en mal estat.
-Corts o frecs en els costats: Danys contra vorades a l'aparcar.


Motocicletes:
Oli: L'oli (i la seva qualitat) és la vida del motor. A l'estiu, po la major temperatura hi ha més dilatacions i en el joc del motor, produint una menor estanquitat i quedamdo més oli. Revisar el nivell amb més assiduïtat mitjançant la vareta o l'ull de bou. Recordeu: La motocicleta ha d'estar en ferm recte i sobre el cavallet central. El càrter és molt petit i una inclinació falseja la lectura.
Pneumàtics: És important per a l'estabilitat, que la pressió dels pneumàtics sigui correcta-a ​​més, varia segons s'usi sol o amb passatger-. També comprovar el desgast dels pneumàtics.
Enllumenat: Les motocicletes han de portar sempre encesa la llum d'encreuament, i totes les seves bombetes o leds (intermitents, òptica posterior, etc ...) estan subjectes a més vibracions que en un vehicle. Revisar totes i si alguna està fosa, ¡canviar!.
Refrigeració: En models refrigerats per líquid, és important que estigui al seu nivell. Comprovar que el sistema no tingui pèrdues. Netejar bé el frontal del radiador, per evitar problemes en evacuar la calor.


Preparar el viatge:
Si ja sap on anirà de vacances, per què no comença a planificar el viatge? Sap quina serà el millor recorregut o si trobarà obres? I si ha de desviar-se en una o altra punt? Sap quina és la millor hora per sortir? I què telèfons portar a mà per demanar Ajuda si cal? Sap on pot per per descansar? Preparar amb anticipació el viatge evita sorpreses desagradables.

Llista: Confeccionar dies abans una llista amb tot el que pugui necessitar: evitarà oblits. Inclogui la documentació del vehicle i conductor (permís de conducció, permís de circulació, ITV, Assegurança, etc ...), així com medicines habituals, ulleres de sol, equipatge, etc ...
Taller: Si encara no heu anat, portar el vehicle al taller i que li revisin els punts fonamentals, inclosos elements de seguretat. Això evitarà sorpreses desagradables a la carretera.
Hora de sortida: Evitar, quan li sigui possible, les hores i dies on es preveuen més retencions: estalviarà temps i s'evitarà nervis.
Repassar l'Equipatge: Recorri mentalment el seu equipatge i afegiu possibles oblits o, fins i tot, descartar coses supèrflues. Pensar si necessitarà alguna cosa durant el viatge i pángalo a mà.
Roba i Calçat: El viatge pot ser llarg i calorós. Vestir roba còmoda-especialment, el conductor-, àmplia i transpirable, que no premeu. I el calçat, també còmode, però que ni surti ni premi. Evitar xancletes i sandàlies, pel risc que suposa que es surtin o s'enganxin en el moment més inoportú.
Dormir: La nit anterior al viatge, no trasnuiti. Dormir prou, ja que el dia següent necessitarà tota la seva capacitat de concentració. Recordar que el cansament resta reflexos.
Important, Planificar la Ruta: Encara que actualment s'utilitzen molt els Navegadors, que van indicant el recorregut, pot trobar "altres" rutes que li interessin més, per evitar obres, etc ... No descartar recorreguts alternatius. Preveure les possibles parades per descansar (Cada 2 hores o 200 quilòmetres), en poblacions, gasolineres, àrees de descans, etc ... Si al final voleu utilitzar el Navegador, programar abans de sortir, ja que és perillós-i sancionable-ho en marxa.
Tingueu en compte la Documentació que convé portar: El Permís de Conducció (o Llicència), així com Permís de Circulació del Vehicle, Targeta de característiques i Assegurança Obligatòria (Actualment NO és obligatori, però sí convenient). També cal portar la Adhesiu de la ITV, així com l'Informe.
En l'Estranger cal portar la mateixa Documentació i informar-se si és necessari algun altre tipus de document per als Països fora de la UE.

Preparar el viatge amb Nens:
Si pensa sortir de viatge amb els seus fills, endavant!. Els nens no han de ser una limitació per viatjar. L'important és adoptar algunes precaucions, organitzar-se i divertir-se molt.

Equipatge Infantil: Fer una llista de totes les coses que necessita vostè i els seus fills i comenci a preparar amb la menys una setmana d'antelació. Pensar en el clima del lloc de vacances per triar la roba adequada, però porti alguna cosa per si les temperatures baixen. Els experts recomanen portar un termo, gorra, xumets, joguines preferides, tovalloles i estris de bany, crema hidratant, protector solar, bolquers, tovalloletes humides, bosses plàstiques, pitets, etc ...
Farmaciola: Incloure antipirètics, analgèsics, tiretes, alcohol, aigua oxigenada, termòmetre, tisores, cotó, esparadadrapo, compreses de gasa estèril, pomades per picades, etc .... No us oblideu de la Targeta Sanitària o assegurança mèdica privat i roba. Si viatja amb nens de pocs mesos, afegir bressol de viatge i escalfa-biberons i no oblidar la Cartilla de Vacunació.
Lligats i Tancats: Abans d'arrencar, seure als nens en els seus cadiretes i / o alçadors adequats a la seva edat i pes. Mai deixar solts o portar-los en braços. Assegurar-amb els cinturons de seguretat i tancar les portes amb assegurances i bloquejar, evitant així l'obertura s'accidenta.
Durant el Viatge: Dur a mà, aigua, gorra, jaqueta, bolquers, tovalloletes, etc ... També portar joguines, cogín, cançons infantils i menjar. Aturar cada 2 hores per estirar les cames i distreure. En planificar el viatge tingui en compte les hores dels àpats i procurar sortir d'hora, així avançarà mentre els nens dormen.
Important, Evitar Marejos: És molt comú, especialment en viatges llargs, que els nens es maregin. Aquesta indisposició afecta més nens majors de 2 anys, i, a més de preocupar als pares, són un risc de distracció i accident. En qualsevol cas, si el nen torna, no es posi nerviós (No ajudarà a que es millori la situació).

Col· locació del Equipatge:
A l'estiu, a més de planificar la ruta i preparar el vehicle, no pas per alt el volum i pes de l'equipatge. I en un vehicle sobrecarregat, o amb la càrrega incorrectament distribuïda, creix considerablement la possibilitat de patir un accident.

Sobrecàrrega: Sobrecarregar un vehicle incrementa la despesa de combustible i comporta canvis en el seu comportament dinàmic, i pot posar en risc la seguretat dels ocupants. Tractar de limitar l'equipatge a l'espai del maleter. Començar per netejar i treure les coses inútils que porti (Cadenes, roba, etc ...), així vora l'espai disponible. No ho ompli, ja que és més complicat ficar les coses a la tornada, ja que en Vacances sempre es compra alguna cosa.
Pes: Col loqueu les maletes i embalums més pesats-encara que no siguin els més voluminosos-sota i no carregui el pes en el mateix costat perquè el centre de gravetat del vehicle quedi el més baix possible. Distribuir l'equipatge pensant en què pot necessitar durant el viatge (Roba, eines, etc ...) i reuneixi els petits objectes en una bossa perquè no es perdin. Repartir les altres maletes, bosses i embalums sense comprometre l'estabilitat del vehicle, ni molestar els ocupants o dificultar els moviments o la visibilitat del conductor.
Cinturó i Xarxa: En acabar, envoltar l'equipatge amb una xarxa ancorada a terra. Així en cas de maniobra brusca o accident, limitarà el seu desplaçament i la seva possible irrupció a l'habitacle. Fins i tot si viatge amb les places del darrere lliures, cordar els cinturons de seguretat: evitarà que, en una col · lisió, els respatllers del darrere cedeixin i les maletes lesionin els ocupants.
Baca: Si no fos suficient, muntar un portaequipatges o baca al sostre-admeten càrregues lleugeres i voluminoses, però no molt pesades-, encara que augmenti el consum i modifica l'estabilitat. Abans d'emprendre la marxa, assegurar-se que tot està ben subjecte i, durant el viatge, comprovar en cada parada la subjecció dels objectes.
Important, Equipatge dins, NO: En l'habitacle no de col · locar equipatge algun ni tampoc a la safata posterior. A més de reduir el camp de visió del conductor, es converteixen en perillosos projectils en cas de col · lisió o accident. Aquest perill és encara més gran si els objectes té arestes o superfícies tallants, ja que llavors, el perill de lesió o ferides pels ocupants, és encara més gran.


Durant el Viatge:

Els dies assolellats hem d'evitar viatjar a les hores centrals del dia ja que la calor pot ser un mal aliat per realitzar un llarg recorregut al volant. No obstant això, en zones més fredes, el sol pot evitar l'aparició de gel a les carreteres i, per tant, en aquests llocs és preferible realitzar els recorreguts just al contrari, en les hores en què el sol estigui més alt.

Descansos: És convenient realitzar descansos d'uns deu (10) minuts per cada dos (2) hores de conducció. D'aquesta manera estirarem les cames i ens reposarem una mica del cansament que produeix estar en la mateixa postura.
Menjars: Durant el viatge cal evitar fer àpats abundants perquè això augmenta de forma considerable la somnolència. Tot i això, sempre és aconsellable descansar una mica després dels àpats i, fins i tot, dormir si fos necessari.
Conducció: Conduir és una activitat que requereix estar amb tots els sentits pendents del que s'està fent i, per aquest motiu, el més aconsellable és fer-ho estant relaxat. Per això, és perillós conduir després d'una forta discussió, d'un impacte emocional fort o d'un gran estrès.
Distraccions: Durant el viatge també hem de tenir cura amb les distraccions ja que són un dels principals factors de risc en els accidents ocorreguts en els viatges llargs principalment perquè, després de portar diverses hores al volant, ens confiem i ens distraiem amb qualsevol cosa, alguna cosa que pot resultar fatal.

Fumar: El tabac és dolent de per si però quan anem conduint ho és encara més perquè resulta un element més de distracció i sobre genera molèsties a la resta d'ocupants del vehicle, entela els vidres i embruta els seients amb la cendra. Per tot això, seria millor parar per fumar i ja de pas descansar.
Medicaments: En situar-nos al volant també hem de tenir cura de no ingerir medicaments que puguin afectar la conducció.
Marejos: En viatges llargs amb molts revolts és habitual que apareguin símptomes de mareig. Si, a més, viatgen nens resulta encara més comú. Per evitar podem prendre alguna medicació específica abans d'anar al cotxe. Com a remei casolà hi ha qui diu que col · locant unes fulles de julivert al ventre durant el trajecte, s'eviten els marejos.

Cinturó Seguretat: Corda't sempre el cinturó de seguretat i porta els nens subjectes amb un seient infantil homologat. Respecta la senyalització i la velocitat màxima permesa i guarda sempre la distància de seguretat entre vehicles.
Nens: Quan viatgem amb nens hem d'oblidar les presses. És aconsellable que parem el major nombre de vegades possible i que els àpats les realitzem a hores normals que no variïn massa els hàbits dels petits.

Mosquits: En els viatges llargs és possible que el vidre davanter o els fars s'omplin de mosquits. Quan passi això haurem parar per treure'ls perquè poden dificultar la nostra visió.



Postura del conductor:
Seure bé al volant és el primer pas per conduir millor i més segur. No només es retarda l'aparició de la fatiga, sno que es poden afrontar les situacions d'emergència que puguin sorgir. I no només cal seure bé; cal col· locar bé el seient, els retrovisors, etc...

Seient: Per seure bé, el primer és col· locar el seient, sobretot si va a conduir algú que no sigui el conductor habitual del vehicle, cosa relativament freqüent en viatges familiars o si rellevant al volant durant el viatge. Seure i, un cop encaixades les malucs en l'angle del respatller i la banqueta, apropar o allunyar el seient fins que les cames quedin lleugerament flexionades per tenir força si cal trepitjar fre o embragatge a fons. També en els vehicles que es regula en alçada, cal utilitzar aquest element.
Volant: Regular la posició del respatller perquè les mans accedeixin còmodament als comandaments, ni lluny, ni a prop. La forma per determinar la posició és, un cop assegut, estendre el braç esquerre per sobre del volant i el canell ha de descansar en la part superior del volant.
Mans: La postura correcta per col · locar les mans és la "de les deu i deu" o similar. Mai subjectar el volant per la seva part interior ni creuar els braços durant les maniobres.
Retrovisors: Per fer una aquests dispositius (Interior i exteriors) per evitar angles morts i tenir una visió correcta i el més àmplia possible.

Estalviar en la Conducció:
En aquests temps de Crisi, tothom busca retallar despeses fins als menors detalls. I per què no al volant? Sap que aplicant unes senzilles tècniques al seu conducció podria estalviar un 15% de combustible? A més, augmentaria la seva seguretat i reduiria la contaminació i l'impacte ambiental.

Pressió pneumàtics (-4%): Portar una pressió 0,5 kg/cm2 inferior a la indicada pel fabricant redueix el rendiment del combustible entre un 2 i 4%. A més una pressió correcta millora l'adherència i la distància de frenada, i, po tant, la seguretat.
Menys equipatge (-6%): Revisar l'equipatge i mirar a veure si pot deixar objectes innecessaris (cadenes) o retirar la baca (si no va a usar). Cada 100 kg de pes que afegeixi, gastarà un 6% més de combustible i per ex. 1 baca amb objectes pot incrementar el consum fins a un 20%.
Velocitat uniforme (-4%): Mantenir la velocitat el més uniforme possible, evitant frenades i accelerades i canvis innecessaris, li farà rebaixar el consum entre un 2 i 6%.
Aire-Finestreta: Programar l'aire condicionat-climatitzador a 25 º C. redueix el rendiment de combustible un 12%. Per això, en ciutat és més eficient i gasta menys, baixar les finestretes d'utilitzar l'aire. A major velocitat, a la carretera, és preferible l'aire condicionat.
Desaccelerar amb marxa (0%): Si condueix amb anticipació i observa que ha d'aturar, si aixeca el peu de l'accelerador i deixa la marxa engranada, per sobre de 1.200 rpm., El consum de carburant és nul. Quan arribi el moment de frenar, fer-ho suau i progressivament.
Aturar: Aturar el cotxe utilitzant el fre de peu i, sempre que sigui possible, sense reduir prèviament de marxa.
Marxes llargues: És més eficient circular amb marxes llargues i baixes revolucions, encara que hagi de trepitjar una mica més l'accelerador, que en curtes amb l'accelerador menys trepitjat.
Arrencar: Amb motors de gasolina, pot arrencar i iniciar la marxa immediatament després. Amb dièsel, esperar uns segons a que s'escalfi la bugia d'arrencada.

 
 
 
 
 
 
 


Antes del Viaje:

El viaje anual de vacaciones es, para muchos vehículos (Turismos, Motocicletas, etc...) , la prueba más dura a la que se enfrentan cada año. Frente a viajes cortos para ir al trabajo o la compra, este recorrido de cientos o miles de kilómetros le pone al límite de sus posibilidades. Que esté bien revisado es fundamental para llegar a buen término.

Turismos.
Dirección: Es el medio que tiene el conductor para dirigir el vehículo. Por ello, es fundamental controlar su estado ante holguras, ruidos, una dureza anormal al girar, vibraciones o un desgaste irregular de los neumáticos.
Niveles, Cables y Correas: Tiene una importancia fundamental para refrigerar el motor o que llegue la electricidad sin derivaciones, etc... Se deben revisar los niveles de líquidos (Aceite, frenos, limpiaparabrisas, batería, etc...) el estado y tensión de las correas (en especial, la de distribución), del cableado eléctrico y filtros (Aire, motor, polen, etc...).
Carburación e Inyección: Ante tirones durante la marcha, problemas en el arranque o un aumento en el consumo de combustible, revisar el sistema de inyección (Carburación en los modelos más antiguos).
Parabrisas: Sea de día o de noche, la necesidad de ver bien hace patente la razón por la que se debe revisar el estado del parabrisas (grietas, golpes, etc...) y de los elementos que permiten limpiarlo (escobillas, motor de limpieza y depósito de líquido). Comprobar el estado de los mismos y el nivel de líquido.
Amortiguadores: No solo es un sistema de confort para los pasajeros, sino que un mal estado de estos elementos provoca notables incrementos en la distancia de frenado, disminución de adherencia (especialmente en curva) y deslumbramientos a los demás conductores, por la altura de nuestras luces. Su vida media se sitúa en 70.000 Kms., pero, con su deterioro progresivo, el conductor suele "acostumbrarse" a su mal estado. Ruidos extraños al frenar o en curvas o que no vuelva con normalidad a su posición tras apoyarse sobre el coche son síntomas que deben llevar a una revisión.
Frenos: Los frenos suelen ser la 2ª causa de accidentes por avería mecánica. Ante ruidos o chirridos al frenar o si se alarga la distancia de frenado, mande revisar el estado de pastillas, zapatas, discos y nivel de líquido. No olvide que algunos vehículos tienen testigo de desgaste de pastillas; hágale caso.
Alumbrado: Las luces del vehículo sirven para ver... y para ser vistos e indicar a los demás conductores las maniobras que se van a realizar. Por ello, revisar que funcionen todos los pilotos (Cortas, largas, posición, intermitentes, frenos, marcha atrás, antinieblas, etc...) delanteros y traseros y la altura de los faros, ya que, al cruzarnos con otros vehículos, podemos delumbrar.
Especial Atención a los Neumáticos: Un estudio realizado por el RACE y Goodyear, desvela que un millón de vehículos (4% en España), circulan con defectos muy graves en los neumáticos y en tres de cada cuatro accidentes se detectan fallos en estos elementos. Su duracción oscila entre 30.000 y 50.000 Kms. (4 a 6 años), en función del estilo de conducción y tipo de carretera que se recorran, pero su desgaste es progresivo. Por ello el conductor va "adaptándose" a la progresiva pérdida de adherencia y al incremento de la distancia de frenada. Además pocos conductores controlan periódicamente la presión y estado de sus neumáticos. Sin embargo, con un simple examen ocular puede comprobar la profundidad del dibujo (1,6 mm mínimo), evitar problemas y detectar otras irregularidades del vehículo:

-Desgaste en un solo lateral: Alineación incorrecta.
-Desgaste central: Exceso de presión de inflado.
-Desgaste en ambos laterales: Presión de inflado baja.
-Desgastes irregulares: Suspensiones en mal estado.
-Cortes o roces en los costados: Daños contra bordillos al aparcar.


Motocicletas.

Aceite: El aceite (y su calidad) es la vida del motor. En verano, po la mayor temperatura hay más dilataciones y holguras en el motor, produciendo una menor estanqueidad y quedamdo más aceite. Revisar el nivel con mayor asiduidad mediante la varilla o el ojo de buey. Recuerde: La motocicleta debe estar en firme recto y sobre el caballete central. El cárter es muy pequeño y una inclinación falsea la lectura.
Neumáticos: Es importante para la estabilidad, que la presión de los neumáticos sea correcta -además, varía según se use sólo o con pasajero-. También comprobar el desgaste de los neumáticos.
Alumbrado: Las motocicletas deben llevar siempre encendida la luz de cruce, y todas sus bombillas o leds (intermitentes, óptica trasera, etc...) están sujetas a más vibraciones que en un vehículo. Revisar todas y si alguna está fundida, ¡cámbiarla!.
Refrigeración: En modelos refrigerados por líquido, es importante que esté a su nivel. Comprobar que el sistema no tenga pérdidas. Limpiar bien el frontal del radiador, para evitar problemas al evacuar calor.

Preparar el Viaje:
Si ya sabe dónde irá de vacaciones, ¿por qué no comienza a planificar el viaje? ¿Sabe cúal será el mejor recorrido o si encontrará obras? ¿Y si debe desviarse en tal o cual punto? ¿Sabe cuál es la mejor hora para salir? ¿Y qué teléfonos llevar a mano para pedir Ayuda si es necesario? ¿Sabe dónde puede para para descansar? Preparar con anticipación el viaje evita sorpresas desagradables.


Lista: Confeccionar días antes una lista con todo lo que pueda necesitar: evitará olvidos. Incluya la documentación del vehículo y conductor (Permiso de Conducción, Permiso de Circulación, ITV, Seguro, etc...), así como medicinas habituales, gafas de sol, equipaje, etc...
Taller: Si todavía no ha ido, llevar el vehículo al taller y que le revisen los puntos fundamentales, incluidos elementos de seguridad. Esto evitará sorpresas desagradables en carretera.
Hora de Salida: Evitar, cuando le sea posible, las horas y días donde se prevén más retenciones: ahorrará tiempo y se evitará nervios.
Repasar el Equipaje: Recorra mentalmente su equipaje y añada posibles olvidos o, incluso, descartar cosas supérfluas. Pensar si va a necesitar alguna cosa durante el viaje y pángalo a mano.
Ropa y Calzado: El viaje puede ser largo y caluroso. Vestir ropa cómoda -en especial, el conductor-, amplia y transpirable, que no oprima. Y el calzado, también cómodo, pero que ni se salga ni apriete. Evitar chanclas y sandalias, por el riesgo que supone que se salgan o se enganchen en el momento más inoportuno.
Dormir: La noche anterior al viaje, no trasnoche. Dormir lo suficiente, ya que el día siguiente necesitará toda su capacidad de concentración. Recordar que el cansancio resta reflejos.
Importante, Planificar la Ruta: Aunque actualmente se utilizan mucho los Navegadores, que van indicando el recorrido, puede encontrar "otras" rutas que le interesen más, para evitar obras, etc... No descartar recorridos alternativos. Preveer las posibles paradas para descansar (Cada 2 horas o 200 kilómetros), en poblaciones, gasolineras, áreas de descanso, etc... Si al final desea utilizar el Navegador, programarlo antes de salir, ya que es peligroso -y sancionable- hacerlo en marcha.
Tenga en cuenta la Documentación que conviene llevar: El Permiso de Conducción (o Licencia), así como Permiso de Circulación del Vehículo, Tarjeta de Características y Seguro Obligatorio (Actualmente NO es Obligatorio, pero sí conveniente). También es necesario llevar la Pegatina de la ITV, así como el Informe.
En el Extranjero es necesario llevar la misma Documentación e informarse si es necesario algún otro tipo de Documento para los Países fuera de la UE.

Preparar el viaje con Niños:
Si piensa salir de viaje con sus hijos, ¡adelante!. Los niños no tienen por qué ser una limitación para viajar. Lo importante es adoptar algunas precauciones, organizarse y divertirse mucho.


Equipaje Infantil: Hacer una lista de todas las cosas que necesita Vd. y sus hijos y comience a prepararlo con la menos una semana de antelación. Pensar en el clima del lugar de vacaciones para elegir la ropa adecuada, pero lleve algo por si las temperaturas descienden. Los expertos recomiendan llevar un termo, gorro, chupetes, juguetes preferidos, toallas y útiles de baño, crema hidratante, protector solar, pañales, toallitas húmedas, bolsas plásticas, baberos, etc...
Botiquín: Incluir antipiréticos, analgésicos, tiritas, alcohol, agua oxigenada, termómetro, tijeras, algodón, esparadadrapo, compresas de gasa estéril, pomadas para picaduras, etc.... No se olvide de la Tarjeta Sanitaria o Seguro Médico privado y ropa. Si viaja con niños de pocos meses, añadir cuna de viaje y calienta-biberones y no olvidar la Cartilla de Vacunación.
Atados y Cerrados: Antes de arrancar, sentar a los niños en sus sillitas y/o alzadores adecuados a su edad y peso. Nunca dejarlos sueltos o llevarlos en brazos. Asegurarlos con los cinturones de seguridad y cerrar las puertas con seguros y bloquearlas, evitando así la apertura accidenta.
Durante el Viaje: Llevar a mano, agua, gorra, chaqueta, pañales, toallitas, etc... Tambien llevar juguetes, cogín, canciones infantiles y comida. Parar cada 2 horas para estirar las piernas y distraerse. Al planificar el viaje tenga en cuenta las horas de las comidas y procurar salir temprano, así avanzará mientras los niños duermen.
Importante, Evitar Mareos: Es muy común, en especial en viajes largos, que los niños se mareen. Esta indisposición afecta más a niños mayores de 2 años, y, además de preocupar a los padres, son un riesgo de despiste y accidente. En cualquier caso, si el niño devuelve, no se ponga nervioso (No ayudará a que se mejore la situación).

Colocación del Equipaje:

En Verano, además de planificar la ruta y preparar el vehículo, no paso por alto el volumen y peso del equipaje. Y en un vehículo sobrecargado, o con la carga incorrectamente distribuida, crece considerablemente la posibilidad de sufrir un accidente.

Sobrecarga: Sobrecargar un vehículo incrementa el gasto de combustible y conlleva cambios en su comportamiento dinámico, y puede poner en riesgo la seguridad de los ocupantes. Tratar de limitar el equipaje al espacio del maletero. Comenzar por limpiarlo y sacar las cosas inútiles que lleve (Cadenas, ropa, etc...), así vera el espacio disponible. No lo llene, ya que es más complicado meter las cosas a la vuelta, pues en Vacaciones siempre se compra algo.
Peso: Coloque las maletas y bultos más pesados -aunque no sean los más voluminosos- debajo y no cargue el peso en el mismo lado para que el centro de gravedad del vehículo quede lo más bajo posible. Distribuir el equipaje pensando en qué puede necesitar durante el viaje (Ropa, herramientas, etc...) y reúna los pequeños objetos en una bolsa para que no se pierdan. Repartir las demás maletas, bolsas y bultos sin comprometer la estabilidad del vehículo, ni molestar a los ocupantes o dificultar los movimientos o la visibilidad del conductor.
Cinturón y Red: Al terminar, rodear el equipaje con una red anclada al suelo. Así en caso de maniobra brusca o accidente, limitará su desplazamiento y su posible irrupción en el habitáculo. Incluso si viaje con las plazas traseras libres, abroche los cinturones de seguridad: evitará que, en una colisión, los respaldos traseros cedan y las maletas lesionen a los ocupantes.
Baca: Si no fuera suficiente, montar un portaequipajes o baca en el techo -admiten cargas ligeras y voluminosas, pero no muy pesadas-, aunque aumente el consumo y modifica la estabilidad. Antes de emprender la marcha, cerciorarse de que todo está bien sujeto y, durante el viaje, comprobar en cada parada la sujección de los objetos.
Importante, Equipaje dentro, NO: En el habitáculo no debe colocar equipaje alguno ni tampo en la bandeja trasera. Además de reducir el campo de visión del conductor, se convierten en peligrosos proyectiles en caso de colisión o accidente. Este peligro es aun mayor si los objetos tiene aristas o superficies cortantes, ya que entonces, el peligro de lesión o heridas para los ocupantes, es aún mayor.

Durante el Viaje:
Los días soleados debemos evitar viajar en las horas centrales del día ya que el calor puede ser un mal aliado para realizar un largo recorrido al volante. Sin embargo, en zonas más frías, el sol puede evitar la aparición de hielo en las carreteras y, por lo tanto, en estos sitios es preferible realizar los recorridos justo al contrario, en las horas en las que el sol esté más alto.

Descansos: Es conveniente realizar descansos de unos diez (10) minutos por cada dos (2) horas de conducción. De esta forma estiraremos las piernas y nos repondremos un poco del cansancio que produce estar continuamente en la misma postura.
Comidas: Durante el viaje hay que evitar hacer comidas abundantes porque esto aumenta de forma considerable la somnolencia. Aún así, siempre resulta aconsejable descansar un poco después de las comidas e, incluso, dormir si fuera necesario.
Conducción: Conducir es una actividad que requiere estar con todos los sentidos pendientes de lo que se está haciendo y, por este motivo, lo más aconsejable es hacerlo estando relajado. Por ello, resulta peligroso conducir después de una fuerte discusión, de un impacto emocional fuerte o de un gran estrés.
Distracciones: Durante el viaje también debemos tener cuidado con las distracciones ya que son uno de los principales factores de riesgo en los accidentes ocurridos en los viajes largos principalmente porque, tras llevar varias horas al volante, nos confiamos y nos distraemos con cualquier cosa, algo que puede resultar fatal.

Fumar: El tabaco es malo de por sí pero cuando vayamos conduciendo lo es aún más porque resulta un elemento más de distracción y encima genera molestias al resto de ocupantes del vehículo, empaña los cristales y ensucia los asientos con la ceniza. Por todo esto, sería mejor parar para fumar y ya de paso descansar.
Medicamentos: Al situarnos al volante debemos también tener cuidado de no ingerir medicamentos que puedan afectar a la conducción.
Mareos: En viajes largos con muchas curvas es habitual que aparezcan síntomas de mareo. Si, además, viajan niños resulta todavía más común. Para evitarlo podemos tomar alguna medicación específica antes de montar en el coche. Como remedio casero hay quien dice que colocando unas hojas de perejil en el vientre durante el trayecto, se evitan los mareos.

Cinturón Seguridad: Abróchate siempre el cinturón de seguridad y lleva a los niños sujetos con un asiento infantil homologado. Respeta la señalización y la velocidad máxima permitida y guarda siempre la distancia de seguridad entre vehículos.
Niños: Cuando viajemos con niños debemos olvidarnos de las prisas. Es aconsejable que paremos el mayor número de veces posible y que las comidas las realicemos a horas normales que no varíen demasiado los hábitos de los pequeños.

Mosquitos: En los viajes largos es posible que el cristal delantero o los faros se llenen de mosquitos. Cuando ocurra esto deberemos parar para quitarlos porque pueden dificultar nuestra visión.

Postura del Conductor:

Sentarse bien ante el volante es el primer paso para conducir mejor y más seguro. No solo se retrasa la aparición de la fatiga, sno que se pueden afrontar las situaciones de emergencia que puedan surgir. Y no solo hay que sentarse bien; hay que colocar bien el asiento, los retrovisores, etc...

Asiento: Para sentarse bien, lo primero es colocar el asiento, sobre todo si va a conducir alguien que no sea el conductor habitual del vehículo, algo relativamente frecuente en viajes familiares o si se relevan al volante durante el viaje. Sentarse y, una vez encajadas las caderas en el ángulo del respaldo y la banqueta, acercarse o alejarse el asiento hasta que las piernas queden ligeramente flexionadas para tener fuerza si es necesario pisar freno o embrague a fondo. También en los vehículos que se regula en altura, es necesario utilizar este elemento.
Volante: Regular la posición del respaldo para que las manos accedan cómodamente a los mandos, ni lejos, ni cerca. La forma para determinar la posición es, una vez sentado, extender el brazo izquierdo por encima del volante y la muñeca debe descansar en la parte superior del volante.
Manos: La postura correcta para colocar las manos es la "de las diez y diez" o similar. Nunca sujetar el volante por su parte interior ni cruzar los brazos durante las maniobras.
Retrovisores: Debe colocar estos dispositivos (Interior y exteriores) para evitar ángulos muertos y tener una visión correcta y lo más ámplia posible.


Ahorrar en la Conducción:
En estos tiempos de Crisis, todo el mundo busca recortar gastos hasta en los menores detalles. ¿Y por qué no al volante? ¿Sabe que aplicando unas sencillas técnicas a su conducción podría ahorrar un 15% de combustible? Además, aumentaría  su seguridad y reduciría la contaminación y el impacto ambiental.

Presión neumáticos (-4%): Llevar una presión 0,5 kg/cm2 inferior a la indicada por el fabricante reduce el rendimiento del combustible entre un 2 y 4%. Además una presión correcta mejora el agarre y la distancia de frenado, y, po tanto, la seguridad.
Menos equipaje (-6%): Revisar el equipaje y mirar a ver si puede dejar objetos innecesarios (cadenas) o retirar la baca (si no va a usarla). Cada 100 Kg. de peso que añada, gastará un 6% más de combustible y por ej. una baca con objetos puede incrementar el consumo hasta un 20%.
Velocidad uniforme (-4%): Mantener la velocidad lo más uniforme posible, evitando frenazos y acelerones y cambios innecesarios, le hará rebajar el consumo entre un 2 y 6%.
Aire-Ventanilla: Programar el aire acondicionado-climatizador a 25ºC. reduce el rendimiento de combustible un 12%. Por ello, en ciudad es más eficiente y gasta menos, bajar las ventanillas que utilizar el aire. A mayor velocidad, en carretera, es preferible el aire acondicionado.
Decelerar con marcha (0%): Si conduce con anticipación y observa que debe detenerse, si levanta el pie del acelerador y deja la marcha engranada, por encima de 1.200 rpm., el consumo de carburante es nulo. Cuando llegue el momento de frenar, hacerlo suave y progresivamente.
Parar: Detener el coche usando el freno de pie y, siempre que sea posible, sin reducir previamente de marcha.
Marchas largas: Es más eficiente circular con marchas largas y bajas revoluciones, aunque deba pisar algo más el acelerador, que en cortas con el acelerador menos pisado.
Arrancar: Con motores de gasolina, puede arrancar e iniciar la marcha inmediatamente después. Con diésel, esperar unos segundos a que se caliente la bujía de arranque.

Durant tot l´Any / Durante todo el Año


15/06/2014


En cas d'accident:
Si troba un accident a la carretera, recordar sempre una senzilla Regla: "PAS", o el que és el mateix, PROTEGIR, AVISAR I AJUDAR.

Protegir: Aparcar el vehicle fora de la carretera per evitar causar o patir un segon accident i senyalitzar amb els triangles (Comprovar si hi ha riscos de líquids inflamables, espeñamiento del vehicle, estat dels ferits). Treure el contacte i posar el fre de mà.
Avisar: Informar de l'Accident a través del mòbil o Pal SOS al
112, o al de la DGT (900.123.505). Proporcinar la localització més exacta possible i l'estat dels ferits.
Ajudar: És la part més delicada, no no té coneixements mèdics. NO d'aigua o medicaments als ferits, NI el tregui del vehicle o retiri el casc a un motorista.pot posar un mocador o apòsit en ferides per minimitzar la pèrdua de sang i ha de comprovar si la llengua obstrueix el pas de l'aire, si el ferit respira malament.


En caso de Accidente:
Si encuentra un accidente en carretera, recordar siempre una sencilla Regla: "PAS", o lo que es lo mismo, PROTEGER, AVISAR Y AYUDAR.

Proteger: Aparcar el vehículo fuera de la carretera para evitar causar o sufrir un segundo accidente y señalizar con los triángulos (Comprobar si existen riesgos de líquidos inflamables, espeñamiento del vehículo, estado de los heridos). Quitar el contacto y poner el freno de mano.
Avisar: Informar del Accidente a través del móvil o Poste SOS al
112, o al de la DGT (900.123.505). Proporcinar la localización más exacta posible y el estado de los heridos.
Ayudar: Es la parte más delicada, no no tiene conocimientos médicos. NO de agua o medicamentos a los heridos, NI lo saque del vehículo o retire el casco a un motorista. puede colocar un pañuelo o apósito en heridas para minimizar la pérdida de sangre y debe comprobar si la lengua obstruye el paso del aire, si el herido respira mal.

Cartel - Regla PAS
Icono - Emergències 112

Enllaços d´Interès Enlaces de Interés


15/06/2014

Logo - DGT
Logo - Servei Català de Trànsit
 
 
Logo - UVAC
 
Banner - Nota error o errata

Inici Apartat II
Inicio Apartado II

Tornar a / Volver a...
Apartat I
Apartado I

Índex Consells
Índice Consejos

Anar a / Ir a...
Consells: SV-Climàtic
Consejos: SV-Climático

Anar a / Ir a...
Apartat III
Apartado III

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad