Patrona / Patrona - GUARDIA URBANA de LLEIDA

Vaya al Contenido

Menu Principal:

Patrona / Patrona

GUÀRDIA URBANA

Patrona - Festivitat
Patrona - Festividad

Icono - Patrona
 

Santa Cecília / Santa Cecilia

 
 
 
 
 
Icono - Més Informació AQUI
Foto - Santa Cecilia
 
 
Icono - Más Información AQUI
 


1/06/2014

 


Cecília de Roma.
Cecília de Roma, coneguda com Santa Cecília (en llatí Sancta Caecilia), va ser una noble romana, convertida al cristianisme, que
-segons la tradició- va ser martiritzada per la seva fe entre l'any 180 i 230.
L'Església Catòlica i l'Ortodoxa commemoren la seva mort el 22 de
Novembre.
A l'Església Catòlica, és Patroma de la música, dels poetes, dels cecs.
Els seus atributs són l'òrgan, la llaüt i les roses.


Origens del vot de Santa Cecília.
Els orígens del vot de Santa Cecília cal situar-los a l'any 1640, quan Catalunya està en guerra contra el Rei Felip IV, anomenada com la Guerra dels Segadors i que duraria fins l'any 1649.
L'any 1643 els lleidatans varen acceptar el Rei, ja que s'adonaren que era pitjor deixar entrar els francesos, quan això ja era un fet. La nostra ciutat lluitaria contra els francesos que van sotmetre Lleida a dos setges, el més conegut és el de Santa Cecília.
Arriba el 21 de Novembre de 1646 i quan semblava una victòria segura dels francesos, i en el moment que els canonges de la Seu cantaven les vespres de la festivitat de Santa Cecília, es produí la retirada de les tropes franceses.
Lleida va veure la mà de Santa Cecília en aquests fets, i és per això que la Paeria decideix celebrar aquesta festa i adoptar-la com a patrona de la Paeria.
El 24 de Novembre de 1948, el Cap de la Guàrdia Urbana Fernando Puertas fa la sol·licitud a l'Ajuntament de tenir-la com a Patrona i protectora de la Guàrdia Urbana i així va ser.
En aquest mateix any es realitza a la Catedral nova de Lleida la construcció d'un altar dedicat a Santa Cecília, obra de l'escultor lleidatà Jaume Perelló.

Jordi Curcó i Pueyo
Escriptor


Cecilia de Roma.
Cecilia de Roma, conocida como Santa Cecilia (en latín Sancta Caecilia), fue una noble romana, convertida al cristianismo, que -según la tradición- fue martirizada por su fe entre el año 180 y 230.
La Iglesia Católica y la Ortodoxa conmemoran su muerte el 22 de Noviembre.
En la Iglesia Católica, es Patroma de la música, de los poetas, de los ciegos.
Sus atributos son el órgano, la laúd y las rosas.

Orígenes del voto de Santa Cecilia.
Los orígenes del voto de Santa Cecilia hay que situarlos en el año 1640, cuando Cataluña está en guerra contra el Rey Felipe IV, llamada como la Guerra de los Segadors y que duraría hasta el año 1649.
El año 1643 los leridanos aceptaron al Rey, ya que se dieron cuenta que era peor dejar entrar los franceses, cuando esto ya era un hecho. Nuestra ciudad lucharía contra los franceses que sometieron Lleida a dos sitios, el más conocido es el de Santa Cecilia.
Llega el 21 de Noviembre de 1646 y cuando parecía una victoria segura de los franceses, y en el momento que los canónigos de la Seo cantaban las vísperas de la festividad de Santa Cecilia, se produjo la retirada de las tropas francesas.
Lleida vio la mano de Santa Cecilia en estos hechos, y es por eso que la Paeria decide celebrar esta fiesta y adoptarla como patrona de la Paeria.
El 24 de Noviembre de 1948, el Jefe de la Guardia Urbana Fernando Puertas hace la solicitud al Ayuntamiento de tenerla como Patrona y protectora de la Guardia Urbana y así fue.

En ese mismo año se realiza en la Catedral nueva de Lleida la construcción de un altar dedicado a Santa Cecilia, obra del escultor leridano Jaume Perelló.

Jordi Curcó i Pueyo
Escritor

 
 
 
Foto - Santa Cecilia
 
Foto - Santa Cecilia 1962
Foto - Santa Cecilia Ajuntament
Foto - Seu Vella
Foto - Santa Cecilia

S'agraeix l' Company de la Guàrdia Urbana de Lleida que ha cedit part d'aquesta informació per a ser inclosa a la web
Se agradece al Compañero de la Guàrdia Urbana de Lleida que ha cedido parte de  esta Información para ser incluida en la Web
(C2Pro)

Banner - Nota error o errata

...Tornar a / Volver a
Breu Història GU
Breve Historia GU

Índex Secció
Índice Sección

Anar a / Ir a...
Museu On.line
Museo On.line

 
Directorio de Cuerpos de Seguridad
Regreso al contenido | Regreso al menu principal
Directorio de Cuerpos de Seguridad